Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τέλος εποχής για τις κάρτες στα ATM - Με τι θα αντικατασταθούν οριστικά

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

13 Νοεμβρίου 2022 18:07
Τέλος εποχής για τις κάρτες στα ATM - Με τι θα αντικατασταθούν οριστικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η δυναμική του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ολοένα αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών οδηγεί στην σταδιακή κατάργηση των φυσικών καρτών, ειδικά στα ΑΤΜ.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια παίρνουν την θέση τους στην αγορά και ήδη κάθε τράπεζα πλασάρει το δικό της ή διεθνή όπως το Apple Pay ή Google Play ενώ η Cosmote προωθεί το Payzy και σύντομα έρχεται το νέο ViberPay. Μονόδρομος είναι για τις τράπεζες η παροχή ψηφιακών εμπειριών στους πελάτες τους εάν θέλουν να διατηρήσουν τα πρωτεία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και, ειδικότερα, στις πληρωμές. Με την ευκαιρία, αυτή είναι η νέα απάτη στα ΑΤΜ.

Η καθολική χρήση των smartphones, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ηλεκτρονικών πληρωμών εν μέσω της πανδημίας -μια τάση που διατηρείται σταθερή έως σήμερα- έχουν μεταφέρει τις πληρωμές από το πορτοφόλι στο κινητό μας.

κάρτα ΑΤΜ

Νέα δεδομένα

Σύμφωνα με το capital.gr, η τάση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο χάρη στην τεχνολογία των άμεσων πληρωμών (instant payments) την οποία έχει αναπτύξει η ΕΚΤ μέσω της υποδομής TIPs και παρέχεται ήδη από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ελληνική αγορά, πέντε τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους το δικό τους ψηφιακό πορτοφόλι, όπου μπορούν να προσθέσουν τις κάρτες τους ώστε να μην απαιτείται να τις χρησιμοποιούν σε φυσική μορφή.

Σταδιακά -αν και με αρκετή καθυστέρηση- επτά εγχώριες τράπεζες ενσωμάτωσαν τα διεθνή πορτοφόλια Apple Pay και Google Pay, μέσω των οποίων διενεργούνται σήμερα το 61% και 14% των συναλλαγών μέσω wallets, ενώ τα εθνικά wallets αντιστοιχούν στο 25% της πίτας.

Πράγματι, το 8,7% των συναλλαγών σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών, είτε σε ηλεκτρονικό είτε σε φυσικό περιβάλλον, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία Σεπτεμβρίου που διαθέτει η Mastercard.

Χαρακτηριστικό της “επανάστασης” που συντελείται σήμερα στις πληρωμές διεθνές είναι η δήλωση του νέου CEO της Mastercard στη χώρα μας, Παναγιώτη Πολύδωρου, ότι “η Mastercard δεν είναι μόνο μια καρτική εταιρεία -στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών μέσων πληρωμών (choice of payments)”.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share