Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δίνει... ρέστα εν όψει εκλογών η κυβέρνηση: Νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέχρι τις αρχές του 2023

Οικονομική ανάσα

12 Νοεμβρίου 2022 10:37
Δίνει... ρέστα εν όψει εκλογών η κυβέρνηση: Νέες αυξήσεις μισθών και συντάξεων μέχρι τις αρχές του 2023
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αύξηση περίπου 8% αναμένεται να δουν από το νέο έτος οι συνταξιούχοι της χώρας.

Περίπου 2.614.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις συντάξεις τους.

Δείτε επίσης: Προαναγγελία Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πάνω από 7% η αύξηση στις συντάξεις από το 2023» (Video)

Μέση αύξηση: 8%

Ποσοστό αύξησης:

7,5% (Ιανουάριο 2023)
0,5% (Φθινόπωρο 2023)

Αύξηση στην τσέπη: 1.682.116 συνταξιούχοι

Θα φανεί: Στις συντάξεις Φεβρουαρίου

Αφορά συντάξεις: Όλων των ταμείων (Γήρατος, Χηρείας, Αναπηρίας)

Αύξηση σε Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη

841.717 συνταξιούχοι: Κατάργηση Εισφοράς αλληλεγγύης

222.570 συνταξιούχοι: Αύξηση ν. Βρούτση

Ολόκληρη αύξηση

Αρνητική προσωπική διαφορά ή μικρή θετική και συνταξιοδότηση μετά τις 13/5/2016

Υπολογισμός:

Αναδρομικά: από 1/1/2023

Αφορά: Κύριες συντάξεις (μικτά) όλων των ταμείων

Επικουρικές: Μόνο με απόφαση ταμείου

Μηδενική αύξηση

931.631 συνταξιούχοι

Αιτία: Συμψηφισμός αύξησης με προσωπική διαφορά

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη

Κύρια Σύνταξη Προσωπική διαφορά
500 € Έως 37 €
700 € Έως 52 €
750 € Έως 56 €
900 € Έως 67 €
1.000 € Έως 74 €
1.100 € Έως 82 €
1.200 € Έως 89 €

Οι ημερομηνίες πληρωμών Δεκεμβρίου & Ιανουαρίου

Για τον μήνα Δεκέμβριο:

Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και την κατάθεση να γίνεται το απόγευμα Πέμπτης.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με την καταβολή να γίνεται το απόγευμα της Δευτέρας.

Για τον μήνα Ιανουάριο:

Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και την κατάθεση να γίνεται το απόγευμα Τρίτης.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, με την καταβολή να γίνεται το απόγευμα της Πέμπτης.

Σταϊκούρας: Έρχονται αυξήσεις περίπου 7,5% στους συνταξιούχους και τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού

Την αύξηση των συντάξεων ανακοίνωσε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό της αύξησης θα φτάνει περίπου το 7,5%.

«Εκτιμώ ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%», είπε αρχικά.

«Οι αυξήσεις συντάξεων πάνε σε 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι «πήραν πάνω από 900 εκατ. συνολικά μέσα στη χρονιά».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι «έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που είναι μόνιμο μέτρο. Οι συνταξιούχοι, ένα τμήμα σημαντικό πάνω από 1 εκατ., θα πάρουν επιταγή ακρίβειας φέτος, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων θα έχει μόνιμη αύξηση στην περιοχή του 7,5% και έχουμε και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 500.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για γενναίες, μόνιμες παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους».

«Ταυτόχρονα μειώνουμε μόνιμα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο της κοινωνίας, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και παρεμβαίνουμε, όχι με μόνιμα μέτρα, στο σκέλος των δαπανών για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο κρατά η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον κατώτατο μισθό ξεκαθάρισε ότι «στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα νομοθετήσουμε την τρίτη αύξησή του».

Για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε ότι είναι 300 εκατ. ενώ πέρυσι ήταν 170 εκατ. ευρώ. Έχουμε την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που είναι άλλα 300 εκατ. ευρώ, και 800 εκατ. της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή πάνω από 1 δισεκ. ευρώ θα εισέλθουν έμμεσα ή άμεσα στο πορτοφόλι του πολίτη έως το τέλος της χρονιάς.

«Στις επιστρεπτέες προκαταβολές δώσαμε 8,5 δισ. ευρώ, άρα το πρώτο ουσιώδες θέμα που λύσαμε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα πληρώνει ένα πολύ μικρό ποσό της επιστρεπτέας που πήρε. Κουρεύτηκαν τα 2/3 της επιστρεπτέας. Κάνουμε ορθολογική οικονομική πολίτικη που θα μας οδηγήσει το 2023 σε παραπάνω έσοδα από δαπάνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σημείωσε ότι κάθε πολίτης πρέπει να είναι ικανοποιημένος, γιατί πρωταρχικά η χώρα αξιοποιεί τον πλούτο της. Πρέπει και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, και το τρίτο σε σπουδαιότητα είναι το οικονομικό κομμάτι παρατήρησε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share