Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Καλάθι του νοικοκυριού: Συγκριτική λίστα σε 14 σούπερ μάρκετ - Ποια μείωσαν και ποια αύξησαν τις τιμές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (photo)

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

9 Νοεμβρίου 2022 21:40
Καλάθι του νοικοκυριού: Συγκριτική λίστα σε 14 σούπερ μάρκετ - Ποια μείωσαν και ποια αύξησαν τις τιμές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (photo)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μία ανάρτηση στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δημοσίευσε την συνολική αξία για το καλάθι του νοικοκυριού, ανά σούπερ μάρκετ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενώ, αύξηση περίπου 7% αναμένεται να δουν από το νέο έτος οι συνταξιούχοι της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως τα σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται βάσει του σχετικού νόμου να υποβάλουν νέα λίστα κάθε Τετάρτη μέχρι τις 9 το πρωί.

Συνολικά στα 14 καλάθια της εβδομάδας 9-15 Νοεμβρίου συμμετέχουν 942 προϊόντα. Επιπλέον, υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επάρκεια των προϊόντων που έχουν εντάξει στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Δείτε την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Η σύγκριση της συνολικής αξίας των καλαθιών ανά αλυσίδα και σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Μεγαλύτερη μείωση συγκριτικά παρουσίασε η αλυσίδα «Μασούτης». Αύριο ως επιβράβευση της θα επισκεφθώ ένα απο τα καταστήματα της. Στην παρένθεση είναι το ποσοστό ιδιωτικής ετικέτας!»

Κατατέθηκε η τροπολογία για καλύτερη σήμανση και επάρκεια των προϊόντων

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που επιχειρεί να βελτιώσει την εφαρμογή της πρωτοβουλίας «Καλάθι του νοικοκυριού» κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση εισάγει δύο νέες παραμέτρους για την εξασφάλιση ουσιαστικού οφέλους για τους καταναλωτές: την ευκρινέστερη επισήμανση των προϊόντων που εισάγονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τους καταναλωτές και να προτιμώνται από αυτούς καθώς και την εξασφάλιση της επάρκειας των προϊόντων αυτών στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προστίθεται παράγραφος στον σχετικό νόμο που αναφέρει ότι οι υπόχρεοι, δηλαδή super market κλπ «τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο ¨καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους από 1.000 ευρώ εως 50.000 ευρώ…».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share