Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

"Άσπρη μέρα" για την Ελλάδα: Έχουμε το δεύτερο πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

9 Νοεμβρίου 2022 10:19
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η χώρα στο κόστος της ενέργειας, ενώ μάλιστα για τον Οκτώβριο κατέχει τη δεύτερη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ρεύμα ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας).

Δείτε επίσης: Έχεις απλήρωτο λογαριασμό; «Έσκασε» οικονομική βόμβα!

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25,37 λεπτά/KWh, όταν μάλιστα μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία (68,44 λεπτά/KWh), η Ολλανδία (67,50 λεπτά/KWh), η Ιταλία (64,95 λεπτά/KWh) και το Βέλγιο (57,53 λεπτά/KWh) καταγράφουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή λιανικής στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας είναι κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με της Ελλάδας και της Πορτογαλίας κατά 6%.

Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό ποσοστό του 90% των συνολικών τιμολογίων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η χώρα κατατάσσεται στη 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών, στην τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Η τιμή στην Ελλάδα για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά/KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά/KWh. Παράλληλα, η χώρα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν μεγάλες αυξήσεις.

«Για ακόμα ένα μήνα, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν από τις φθηνότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι άμεσες επιδοτήσεις της κυβέρνησης έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταναλωτών. Κόντρα στην ανέξοδη και μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουμε ότι οι πολιτικές μας διατηρούν τις τιμές ενέργειας σε όσο το δυνατόν πιο προσιτά επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία για όσο χρειαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

'Άσπρη μέρα' για την Ελλάδα: Έχουμε το δεύτερο πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI

Για Νοέμβριο

Κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών παίζουν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης, στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι έχει όμως ανακοινωθεί για τον τρέχοντα μήνα;

Ειδικότερα, η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο στα οικιακά τιμολόγια και για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 238 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 90% νοικοκυριών. Από 501-1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι στα 188 ευρώ/μεγαβατώρα. Ωστόσο, αν ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για πάνω από 1.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι 50 ευρώ/μεγαβατώρα. Οσον αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο, απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης, με επιδότηση 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά, για τα οικιακά τιμολόγια, το ύψος των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση, αλλά η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Το μέτρο σύμφωνα με τον υπουργό αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share