Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε Δραχμές - Κυκλοφόρησε το σπουδαιότερο νόμισμα!

Η κυβέρνηση το έκανε γνωστό

8 Νοεμβρίου 2022 14:21
«Χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε Δραχμές - Κυκλοφόρησε το σπουδαιότερο νόμισμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή για τους νοσταλγούς της δραχμής, αφού έρχεται μια «χρυσή» ευκαιρία να αγοράσετε ένα συλλεκτικό νόμισμα, που βγαίνει στην κυκλοφορία.

O Φοίνικας του 1828 και η Δραχμή του 1832, δηλαδή, τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, κυκλοφορούν και πάλι ως συλλεκτικά ενθύμια της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής αποτελείται συνολικά από 14 νομίσματα, υλοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και φέρει την σφραγίδα της υψηλής τεχνικής των βραβευμένων χαρακτών του Εθνικού Νομισματοκοπείου, με ένα συγκεκριμένο χωριό της χώρας πάντως να έχει γυρίσει στο παλιό εθνικό νόμισμα και να εξηγεί πώς ρυθμίζει την καθημερινότητά του.

Τα νομίσματα που θα βγουν εκτός Φοίνικα και Δραχμής

Εκτός από τον Φοίνικα και τη Δραχμή, το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης οκτώ αργυρά νομίσματα που αναφέρονται στις επεκτάσεις του ελληνικού κράτους και απεικονίζουν τις εμβληματικές προσωπικότητες της κάθε περιοχής της Ελλάδας, μεταξύ αυτών:

  • Το πρώτο Ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
  • Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια
  • Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή
  • Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Το Νομισματικό Πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται με τα τέσσερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ελληνικής Σημαίας, αποτελεί το βασικό έσοδο της Επιτροπής για την χρηματοδότηση δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων.

Οικονομική «θηλιά» και για τους Αρχαίους Έλληνες - Πόσες Δραχμές στοίχιζαν τα τρόφιμα και το κρασί εκείνα τα χρόνια;

Το πιο μικρό ασημένιο νόμισμα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο οβολός. Έξι οβολοί κάναν μια δραχμή και εκατό δραχμές μια μνα. Το πιο μικρό νόμισμα της Αττικής ήταν το λεπτόν και, στη συνέχεια, ο χαλκούς, το δίχαλκον, το ημιωβόλιον, ο οβολός (112 λεπτά), το διώβολον, το τριώβολον, το τετρώβολον, η δραχμή, το δίδραχμον, το τετράδραχμον, η μνα και το τάλαντο.

Το τάλαντο, 60 μνες ή 6.000 δραχμές, δεν ήταν μόνο νόμισμα, αλλά μονάδα μέτρησης και υπολογισμού. Ο Αλκιβιάδης κληρονόμησε μια κολοσσιαία, για την εποχή του, περιουσία, από 400 τάλαντα (ίση μ’ ένα ετήσιο συμμαχικό φόρο), μια περιουσία που δικαιολογούσε τη σπάταλη ζωή του.

Στη εποχή του Σόλωνα ένα τάλαντο στοίχιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hultch («Griechishe und Romiche Metrologie»), γύρω στα 5.894 παλιά γαλλικά φράγκα. Η αξία του τάλαντου έπεσε στα 5.812 γαλ. φράγκα, κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και, στη συνέχεια, κατρακύλησε στα 5.662.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share