Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ξαφνικός συναγερμός με τις συντάξεις - Ποιοι χάνουν 450 έως και 1.000 ευρώ τον μήνα

Άσχημα νέα!

2 Νοεμβρίου 2022 14:30
Ξαφνικός συναγερμός με τις συντάξεις - Ποιοι χάνουν 450 έως και 1.000 ευρώ τον μήνα
Φωτογραφίες: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ&ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Ληστεία» πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση σε βάρος ευάλωτων συνταξιούχων, όπως αναπήρων αλλά και σε όσους άλλους έχουν παράλληλη ασφάλιση , καθώς τους αφαιρεί χρήματα από τις συντάξεις τους από 450 έως και 1.000 ευρώ το μήνα.

Η μη εφαρμογή του Νόμου και τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος εφαρμόστηκε επί εποχής της νυν Κυβερνήσεως συνεχίζει να στερεί εισόδημα από τους εν λόγω συνταξιούχους.

Λεφτά από χιλιάδες ανάπηρους συνταξιούχους και συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση αφαιρεί κάθε μήνα η κυβέρνηση επικαλούμενη δήθεν λάθη, αντί να εφαρμόσει τη νομοθεσία Οι δύο τελευταίοι διοικητές του ΕΦΚΑ βρίσκονται πλέον υπό ποινική διερεύνηση για τις ευθύνες τους.

Δείτε επίσης: Συντάξεις: Αυξήσεις για 2,6 εκατ. συνταξιούχους - Παραδείγματα

Άσχημα νέα

συνταξιουχοσ-χρηματα-2-11

Μάλιστα ο νυν διοικητής Παναγιώτης Δουφεξής αναγκάστηκε, με έγγραφο το οποίο έχει αποστείλει στον εισαγγελέα που διερευνά τις ποινικές ευθύνες κυβέρνησης και διοικήσεων του ΕΦΚΑ, να παραδεχτεί λάθη στην παράλληλη ασφάλιση.

Ωστόσο δεν πρόκειται για λάθη αλλά για δόλια άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εφαρμόσει τους νόμους!

Αλλωστε αν ήταν λάθη, τότε θα είχαν επιλυθεί εξαρχής, όταν το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ήδη από το 2020 με αλλεπάλληλες έγγραφες οχλήσεις στον τότε υπουργό Γιάννη Βρούτση και τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη είχε επισημάνει τα «λάθη»!

Κάποιοι χάνουν έως και 1.000 ευρώ τον μήνα

Ο μεγάλος εκτεθειμένος απέναντι στους συνταξιούχους είναι βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και μαζί του οι Γ. Βρούτσης και Κωστής Χατζηδάκης ως πρώην και νυν υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Και ο λόγος είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί ακόμη και επί των ημερών της (π.χ. νόμος Βρούτση 4670/2020).

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ληστεύει τις συντάξεις αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που χάνουν από όλα τα «λάθη» του ΕΦΚΑ μέχρι και 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο η μεγάλη αισχρότητα των Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, Βρούτση, Δουφεξή, Χάλαρη αφορά τις αναπηρικές συντάξεις! Οπως προκύπτει από τις περίπου 200.000 αναπηρικές συντάξεις, οι μισές εξ αυτών έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα! Ωστόσο αυτοί οι περίπου 100.000 άνθρωποι δεν λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη λόγω των αυξημένων εισφορών που κατέβαλαν!

Αλλη μία «λογιστική αλχημεία» που κλέβει ευθέως τους συνταξιούχους και παράγει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αλλη μία απόδειξη της έλλειψης ενσυναίσθησης του πρωθυπουργού η οποία έχει διαπεράσει το σύνολο της λειτουργίας του «επιτελικού κράτους» και ακουμπά ακόμη και εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού!

Ομως δεν είναι μόνο οι αναπηρικές συντάξεις που θίγονται από τα ανοσιουργήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους συνταξιούχους. Περί τις 500.000 συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση χάνουν τεράστια ποσά, που φτάνουν ακόμη και τα 450 ευρώ μηνιαίως. Αιτία είναι, βέβαια, τα «λάθη» στον επανυπολογισμό των συντάξεων που έκανε μετά το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έκτοτε κλέβει τους συνταξιούχους που έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Πλήρης φάκελος δήθεν λαθών

Το συγκεκριμένο ζήτημα, που βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης των ποινικών ευθυνών, έχει αναδειχτεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 από το ΕΝΔΙΣΥ μέσω μηνυτήριας αναφοράς που έχει καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΝΔΙΣΥ έχει καταθέσει πλήρη φάκελο δήθεν «λαθών» που περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 περιπτώσεις. Σε όλες υφίσταται κοινό εγκληματικό μοτίβο δήθεν παραλείψεων των διοικήσεων του ΕΦΚΑ τις οποίες ανέλαβε να εκτελέσει η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκτεθειμένη διπλά απέναντι στους συνταξιούχους. Ηταν φθινόπωρο του 2019 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατακεραύνωνε τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτέλεσαν απλώς έναν τρόπο να επιτεθεί στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα. Ωστόσο μετά διέπραξε το έγκλημα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις ώστε να επιστραφούν τα κλεμμένα από τους συνταξιούχους ποσά!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι οι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ (του 2019) επιβάλλουν την αλλαγή όλων των συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4387/2016 (ουσιαστικά αύξηση όλων των συντάξεων) καθόσον, όπως αναγράφεται σχετικά:

«Ως προς τα ποσοστά αναπληρώσεως, ναι μεν αυξάνονται προοδευτικά ανά κλίμακα ετών ασφάλισης, είναι ιδιαιτέρως χαμηλά […] οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία… σε σχέση με τις καταβληθείσες εισφορές!

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share