Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Βόμβα" για όλες τις τράπεζες - Τα «πάνω-κάτω» στις μεταφορές χρημάτων

Τι ζητά η Κομισιόν

31 Οκτωβρίου 2022 16:48
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το νέο «επαναστατικό» σχέδιο νόμου που πρόκειται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να προσφέρουν τη δυνατότητα εμβασμάτων άμεσης εκτέλεσης όλο το 24ωρο. Παράλληλα, "πέφτει" η αυλαία για τις κάρτες στα ΑΤΜ.

Οι «άμεσες πληρωμές» σε ευρώ θα αποτελέσει μια «σεισμική» αλλαγή που θα καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο αποτελεσματική και θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ένωσης. Σήμερα τα εμβάσματα και οι πληρωμές με κάρτες συχνά χρειάζονται μέρες για να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNBC, η ΕΕ επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις συναλλαγές ώστε να είναι η δυνατή η μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό στον άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μεταφορά ανάμεσα στην ίδια ή διαφορετικές τράπεζες.

Οι άμεσες πληρωμές έχουν αναπτυχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλά η εθελοντική αποδοχή τους στο μπλοκ έχει μείνει στάσιμη.

Τα «πάνω-κάτω» στις μεταφορές χρημάτων στις τραπεζες

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το 2021 μόνο το 11% των τραπεζικών εντολών εκτελέστηκαν ως IP (=άμεσες πληρωμές). Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την Τετάρτη (2/11) και θα μπορούσε να τροποποιηθεί όταν εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη.

Τέλος, προβλέπει ότι το κόστος των διακρατικών εντολών άμεσης εκτέλεσης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το κόστος των συμβατικών διακρατικών εμβασμάτων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share