Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Νωρίτερα από ποτέ στα ΑΤΜ - Μεγάλη έκπληξη με τις συντάξεις

«Έσκασαν» ευχάριστα για τους δικαιούχους

27 Οκτωβρίου 2022 14:24
Νωρίτερα από ποτέ στα ΑΤΜ - Μεγάλη έκπληξη με τις συντάξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συντάξεις: Ευχάριστα νέα έρχονται στους συνταξιούχους, καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους θα καταβληθούν νωρίτερα και όχι με αναδρομικά τον Απρίλιο, όπως αρχικά, είχε ειπωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς και συγκεκριμένα την ημερομηνία καταβολής των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν στα ΑΤΜ μια αύξηση της τάξεως του 7%. Την επίσπευση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των συντάξεων μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου οι 1.682.116 δικαιούχοι των αυξήσεων να τις εισπράξουν με την πίστωση των συντάξεων Ιανουαρίου 2023.

Δείτε επίσης: Ανατρεπτικό ''άσπρο φως'' για τις συντάξεις: Ανοδικές αυξήσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα

Έρχεται γερό μπόνους

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σκοπεύουν – μέσω νομοθετικής ρύθμισης – να χορηγήσουν τα νέα ποσά των συντάξεων νωρίτερα από τον Μάρτιο, που θα «κλειδώσει» το τελικό ποσοστό της αύξησης (βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του 2022).

Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023, με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% του ρυθμού ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7% με 7,5%.

ατμ-συνταξεισ-27-10

Με βάση το σενάριο επίσπευσης, η αύξηση που θα δοθεί τον Ιανουάριο θα είναι της τάξης του 7%, έως ότου οριστεί το τελικό ποσοστό και ξεκινήσουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν τα επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου (με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου), αντί να τα εισπράξουν αναδρομικά τον Απρίλιο. «Παράθυρο» για αλλαγές στην χορήγηση των αυξήσεων του 2023 στις συντάξεις άνοιξε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ.

Ποιοι θα λάβουν τις αυξήσεις

Την αύξηση της εθνικής όπως και της ανταποδοτικής σύνταξης από το 2023 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, ενώ διευκρίνισε πως και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα λάβουν την αύξηση που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι, απλά ο υπολογισμός της γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ και θα ανέλθει στα 411 ευρώ, εφόσον ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%. Αύξηση θα δοθεί και στις 100.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους.

Συνολικά, αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τ. Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας). Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share