Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ξεχάστε τη φέτα στην Ελλάδα: Μας το κόβουνε και αυτό - «Εκτόξευση» για την τιμή της

Ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα των Ελλήνων τείνει να εκλείψει από το τραπέζι πια

25 Οκτωβρίου 2022 13:17
Ξεχάστε τη φέτα στην Ελλάδα: Μας το κόβουνε και αυτό - «Εκτόξευση» για την τιμή της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καθόλου καλά δεν πηγαίνουν τα πράγματα αναφορικά με το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων. Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του; Ο κόσμος λατρεύει τη φέτα, ωστόσο όπως φαίνεται θα την καταναλώνει όλο και λιγότερο. Ειδικότερα, απλησίαστη είναι πλέον η φέτα για πολλούς Έλληνες, λόγω της τσουχτερής τιμής της. Η τιμή της έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 43% η χύμα και 45% η συσκευασμένη.

Δείτε επίσης: Το κόλπο της γιαγιάς για να διατηρείς φρέσκια την φέτα ακόμη και για μήνες

Μέχρι που μπορεί να ανέβει η τιμή στη φέτα

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι έμποροι δεν αποκλείουν η τιμή της βαρελίσιας φέτας να φτάσει ακόμα και τα 15 ευρώ. Ο κόσμος «αγοράζει, αλλά πολύ λίγο. Κάποιος που αγόραζε ένα κιλό, τώρα παίρνει μισό, 200 γραμμάρια, 150 να περάσει τη μέρα όταν έχει φασολάκια», λέει έμπορος.

Το ράλι στην τιμή των τυριών οφείλεται στην αύξηση των τιμών του γάλακτος, καθώς για την παρασκευή ενός κιλού τυριού απαιτούνται τουλάχιστον 5 λίτρα γάλακτος, σύμφωνα με το Open. «Ο δεύτερος λόγος είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αν ακούμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου περιμένουμε ότι όλα θα πάρουν σταδιακά τις αυξήσεις τους», λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος.

Κερδίζει το λευκό τυρί κόντρα στη φέτα

φετα-ακριβεια-ελλαδα-25-10

Εκφράζεται η εκτίμηση ότι το λευκό τυρί μπορεί να κερδίσει περαιτέρω μερίδια από τις πωλήσεις φέτας, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλεόνασμα αγελαδινού γάλακτος στην ευρωπαϊκή αγορά, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λευκού τυριού.

“Αυτή τη στιγμή πάντως η τιμή του αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πλεόνασμα, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί σημαντικά προσεχώς η τιμή στο λευκό τυρί. Αυτό που ήδη συμβαίνει με το λευκό τυρί, όπου κερδίζει μερίδια από τη φέτα, ενδεχομένως να συνεχιστεί και ίσως και να ενταθεί στην ελληνική αγορά”.

Στην πράξη η ενίσχυση πωλήσεων του λευκού τυριού στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην σταδιακή εξισορρόπηση των τιμών στη φέτα. “Εάν τα τυροκομεία παραγωγής φέτας απωλέσουν το 20% των πωλήσεών τους σε όγκο, σε αυτή την περίπτωση θα επηρεαστούν οι τιμές του πρόβειου γάλακτος καθότι θα μειωθεί ταυτόχρονα η ανάγκη για αγορά πρόβειου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αυτορρύθμιση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών αγοράς πρόβειου”.

Να σημειωθεί ότι σε όρους αγοράς οι πωλήσεις της φέτας στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Nielsen ήταν μειωμένες κατά 11,7% σε πωλήσεις κατ’ όγκο.

Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές τον Οκτώβριο

Από 4% έως 12% τα εξής (μεταξύ αυτών 4 κατηγορίες τροφίμων):

  • Αυγά
  • Κατεψυγμένα λαχανικά
  • Αλλαντικά
  • Σαπούνια – απορρυπαντικά – καλλυντικά
  • Ελαιόλαδο

Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, ο κ. Πηλίδης σημείωσε πως το «εξαιρετικά παρθένο» έχει φτάσει στα 29 με 30 ευρώ τα 5 λίτρα, γεγονός που έχει κάνει τους καταναλωτές να αγοράζουν μονόλιτρα.

Τα προϊόντα που μικραίνουν την ποσότητα

Παράλληλα, αρκετές είναι οι εταιρείες που προχωρούν σε «κρυφές» αυξήσεις μειώνοντας τις ποσότητες στις συσκευασίες.

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα προϊόντα που… μίκρυναν (μεταξύ αυτών 5 κατηγορίες τροφίμων) είναι τα εξής:

  • Μαργαρίνες
  • Πατατάκια
  • Σκόνες πλυντηρίου
  • Τυρί ημίσκληρο συσκευασμένο
  • Γκοφρέτες
  • Αφρόλουτρο
  • Κατεψυγμένα φασολάκια
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share