Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Βόμβα από την ΑΑΔΕ - «Ανοίγει» τα ΙΒΑΝ και παίρνει λεφτά

Ποιους αφορά το μέτρο;

21 Οκτωβρίου 2022 12:03
Βόμβα από την ΑΑΔΕ - «Ανοίγει» τα ΙΒΑΝ και παίρνει λεφτά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κατασχέσεις πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και άλλου είδους ασφαλιστικά βοηθήματα μέσω των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων με στόχο τη μείωση των «κόκκινων» οφειλών προς αυτήν.

Το μέτρο αφορά όλους όσους χρωστούν από 500 ευρώ και πάνω στην Εφορία και τα χρέη αυτά είναι ληξιπρόθεσμα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Δείτε επίσης: Καταφθάνουν «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους

Σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Οι κατασχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα στα χέρια της ΑΑΔΕ για τη μείωση των «κόκκινων» οφειλών που ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ. Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων βρίσκονται όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών.

ααδε-βομβα-ιβαν-21-10

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τα εξής:

Παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Πώς επιβάλλονται οι κατασχέσεις. Το κατασχετήριο που κοινοποιείται από τις φορολογικές αρχές στο κεντρικό κατάστημα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημά τράπεζας μπορεί να περιέχει περισσότερους οφειλέτες του Δημοσίου.

Σε αυτό επισυνάπτεται για κάθε οφειλέτη πίνακας στον οποίο αναφέρονται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσης ή τα στοιχεία της καταχώρισης του νόμιμου-εκτελεστού τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ.

Η δήλωση του πιστωτικού ιδρύματος γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου και μιας ημέρας μετά από αυτήν, διαφορετικά θεωρείται ότι δεν υποβλήθηκε ποτέ δήλωση.

Η απόδοση των ποσών στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση γίνεται υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος. Δεν επιβάλλεται κατάσχεση για οφειλές που υπολείπονται των 50 ευρώ.

Προκειμένου ειδικά για τις κατασχέσεις με ηλεκτρονικά μέσα η κοινοποίηση του κατασχετηρίου θεωρείται ότι συντελέστηκε κατά την ημερομηνία και ώρα αποστολής της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραλαβής του από το πιστωτικό ίδρυμα, μέσω του διαμετακομιστικού κόμβου που δηλώθηκε από αυτό.

Τα κατασχεμένα ποσά αποδίδονται είτε στον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος είτε στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση υποχρεωτικά εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share