Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

«Φωτιά» οι τιμές στο κρέας: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί

Μπαράζ ανατιμήσεων

20 Οκτωβρίου 2022 21:42
«Φωτιά» οι τιμές στο κρέας: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί
(ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπαράζ ανατιμήσεων και στο κρέας σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο. Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ακριβαίνουν συνεχώς στη «σκιά» της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, διπλάσια τιμή σημειώνεται στο πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στην Ελλάδα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μοσχαριού που τον Οκτώβριο του 2021 πωλούνταν για 10,50 και πλέον πωλείται για 13,50 ευρώ. Οι καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές έχουν μειώσει τις αγορές τους, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Αναλυτικά οι τιμές στα κρέατα σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA:

  • Κοτόπουλο: Οκτώβριος 2021; 3,20 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 4,40 ευρώ
  • Χοιρινό: Οκτώβριος 2021: 5,80 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 7,90 ευρώ
  • Χοιρινός λαιμός: Οκτώβριος 2021: 5,20 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 6,70 ευρώ
  • Αρνί: Οκτώβριος 2021: 9 ευρώ - Οκτώβριος 2022: 13 ευρώ
  • Παϊδάκια: 17 ευρώ τον Οκτώβριο του 2022

Οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι το 2022:

  • 29 Σεπτεμβρίου: 13 ευρώ το κιλό
  • 6 Οκτωβρίου: 13,10 ευρώ το κιλό
  • 13 Οκτωβρίου: 13,30 ευρώ το κιλό
  • 20 Οκτωβρίου: 13,50 ευρώ το κιλό

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ανατιμήσεις στο εισαγόμενο μοσχάρι ενώ υπολογίζεται πως κάθε εβδομάδα η τιμή ανεβαίνει 10 με 20 λεπτά. Επίσης στο χοιρινό η τιμή κάθε εβδομάδα ανεβαίνει 10 - 20 λεπτά. Σύμφωνα με τον ALPHA, η τελική τιμή στα κρέατα που πληρώνει ο καταναλωτής οφείλεται:

  1. Αύξηση τιμής ζωοτροφών
  2. Αύξηση κόστους ενέργειας για τους κτηνοτρόφους
  3. Αύξηση κόστους μεταφορικών
  4. Αύξηση λειτουργικών εξόδων κρεοπωλείων
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share