Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Καταφθάνουν «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους

Ανοίγουν και υποθέσεις που είχαν κλείσει

18 Οκτωβρίου 2022 16:53
Καταφθάνουν «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ - Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αγώνα δρόμου κάνει η ΑΑΔΕ με εξπρές ελέγχους ώστε να προλάβει φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν και παραγράφονται έως το τέλος της χρονιάς. «Ραβασάκια» με έξτρα φόρους θα λάβουν άμεσα οι υποψήφιοι φορολογούμενοι καθώς εξαιτίας του φαινομένου το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους.

Δείτε επίσης: «Έσκασε βόμβα» στην ΑΑΔΕ - Πρόστιμο έως 5.000 ευρώ αν έχετε τέτοιο εισόδημα

Την κινητοποίηση του μηχανισμού έχει προκαλέσει απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Η εντολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίας να «τρέξουν» την «περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων» με παραβάσεις προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις «άφεσης αμαρτιών» και σημαντικές απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία.

ααδε-ραβασακια-φοροι-18-10

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν οι ακόλουθες περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

Για τις υποθέσεις αυτές η αρχική 5ετής προθεσμία παραγραφής, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (5 χρόνια από τη λήξη του έτους 2013 στο οποίο έπρεπε να είχε υποβληθεί η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση), παρατάθηκε για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, επειδή οι αρχικές δηλώσεις υποβλήθηκαν στο τελευταίο έτος της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής.

Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ανοίγουν και υποθέσεις που είχαν κλείσει

Στο έλεγχο των συγκεκριμένων εκκρεμών υποθέσεων συμβάλουν και οι ελεγκτές των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛ.ΚΕ.). Μάλιστα, οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΚΕ. μπορούν να προχωρούν και σε επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων που «έκλεισαν» κατά το πρώτο στάδιο του ελέγχου.

Συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα τους έχει περάσει ο επανέλεγχος ή έλεγχος σε χρήση/φορολογικό έτος/υπόθεση που, ενώ έχει ελεγχθεί/ περαιωθεί προκύψουν νέα/συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share