Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίδομα θέρμανσης: Μένετε σε πολυκατοικία; Το μεγάλο λάθος που σας «πετάει» εκτός ΑΤΜ

Πώς να μην την πατήσετε και εσείς

13 Οκτωβρίου 2022 15:11
Επίδομα θέρμανσης: Μένετε σε πολυκατοικία; Το μεγάλο λάθος που σας «πετάει» εκτός ΑΤΜ
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αίτηση του myθέρμανση για όσους είναι δικαιούχοι του νέου επιδόματος θέρμανσης και διαμένουν σε πολυκατοικία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη που θα τους βγάλουν εκτός ταμείου.

Τα δικαιολογητικά, η ύπαρξη ή όχι διαχειριστή, μη κοινόχρηστος καυστήρας, το ΑΦΜ , καθώς και πολλά ερωτήματα αναφέρονται λεπτομερώς στον οδηγό 2021 της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης.

Στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί για το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα το λάβουν για πρώτη φορά, καθώς αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Άγχος σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές προκαλούν οι εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά την Παρασκευή στις 14 Οκτωβρίου. Ακολουθεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας myθερμανση για το επίδομα θέρμανσης.

Λεπτομέρειες από την ΑΑΔΕ

επιδομα-θερμανσησ-ατμ-13-10
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πάντως, όσοι μένουν σε πολυκατοικία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αίτηση, και να αποφύγουν παραλείψεις ή λάθη που μπορεί να τους κοστίσουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε την περασμένη χρονιά έναν οδηγό με ερωτοαπαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης, στον οποίο αναγράφονται και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε, εάν μένετε σε πολυκατοικία.

Όλες οι λεπτομέρειες σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε για επίδομα θέρμανσης

Κατά την αίτησή σας στο myθερμανση, θα πρέπει να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας.

Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων

το ποσό/αξία της συναλλαγής

ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης

η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)

ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας

το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share