Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Οριστικός «κόφτης» για το ρεύμα στην Ελλάδα – Αυτές τις ώρες θα ρίχνουμε τον διακόπτη

Συναγερμός για τους πολίτες!

11 Οκτωβρίου 2022 11:17
Οριστικός «κόφτης» για το ρεύμα στην Ελλάδα – Αυτές τις ώρες θα ρίχνουμε τον διακόπτη
Πηγή φωτογραφίας: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Σφραγίστηκαν» οι ώρες αιχμής όπου έχουμε τα υψηλότερα φορτία ηλεκτρικής ισχύος και αυτές είναι από τις 09:00-10:00 το πρωί και από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Από 1 Δεκέμβρη ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου εξοικονόμησης ενέργειας όπου υποχρεωτικά οι μεγάλες βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μειώνουν τις καταναλώσεις τους τις ώρες αιχμής, ενώ θα υπάρχει σύσταση για τους υπόλοιπους καταναλωτές μεσαίας και χαμηλής τάσης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του μπλακ άουτ.

Δείτε επίσης: «Βόμβα» από εποχές... lockdown σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ: Μεγάλες αλλαγές στο ωράριο - Που εφαρμόζεται και πότε θα κλείνουν (video)

«Βγάλτε την πρίζα, σβήστε φουγάρα αλλά και φώτα…». Πρόκειται για τις εντολές προς τις μεγάλες βιομηχανίες και τις συστάσεις προς τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θα ακούγονται επιτακτικά από την 1η Δεκεμβρίου και για συγκεκριμένες ώρες.

Η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη εξαιτίας του σοβαρού κινδύνου που ελλοχεύει για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ρευμα-κοφτησ-ελλαδα-11-10
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSΙ

Οι ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι αποφάσεις της κυβέρνησης κλειδώνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας: από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια αλουμινίου και χαλυβουργίες θα κληθούν υποχρεωτικά να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος.

Προτροπές θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα κατά τις ώρες 19.00 με 22.00. Οι δύο ταχύτητες μέτρων θα ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου και τις προαναφερόμενες ώρες, καθώς τότε, και ιδίως τη χειμερινή περίοδο, διαπιστώνονται οι αιχμές της κατανάλωσης ρεύματος.

Δηλαδή τα υψηλότερα φορτία ηλεκτρικής ισχύος. Ή, για να γίνει πιο κατανοητό, στις ώρες αυτές οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Πηγές αναφέρουν ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα έχει πολύ σύντομα το σχέδιο εφαρμογής προγράμματος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος από τις βιομηχανίες.

Η εξοικονόμηση

Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πως το πλάνο του ΑΔΜΗΕ θα προβλέπει καθημερινά τις ώρες κατά τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να σβήνουν μέρος του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Ως κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα λαμβάνουν μέσω δημοπρασιών αποζημίωση.

Πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, το μέτρο είναι υποχρεωτικό. Και παραπέμπουν στον πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στα κράτη-μέλη τον περιορισμό κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής του φορτίου.

Άλλες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θέλουν την ανάγκη να περικόπτεται καθημερινά κατανάλωση της τάξης των 200-300 MW (μεγαβάτ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομείται ισχύς ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά και για τις συγκεκριμένες ώρες.

Νοικοκυριά

Το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής δεν ισχύει για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Στη χαμηλή τάση, από όπου ηλεκτροδοτούνται οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, δεν είναι εύκολο να γίνει ελεγχόμενη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Συνεπώς, όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ανώτατες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, για αυτές τις κατηγορίες θα τρέξει ισχυρή καμπάνια με συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 19.00-22.00 να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.

Πάντως, ήδη τα στοιχεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ δείχνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μείωση πάνω από 13% σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες και η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share