Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η ενεργειακή κρίση «μειώνει» το ωράριο στα καταστήματα, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση ωραρίου σε μια εποχή με μειωμένους τζίρους…»

6 Οκτωβρίου 2022 09:08
Η ενεργειακή κρίση «μειώνει» το ωράριο στα καταστήματα, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων προς εξοικονόμηση ενέργειας.

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους» εξήγησε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως η ζημία από την μείωση του ωραρίου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο κ. Γιάννης Κοροκυθάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και είπε πως ο ίδιος θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του μειωμένου ωραρίου, από το οποίο έχει υπολογίσει πως θα προκύψει μία μείωση 15% στο λογαριασμό ρεύματος.

Αναφορικά με το προσωπικό του, το κατάστημα όπως είπε απασχολεί τέσσερις υπαλλήλους και δεν έχει ο ίδιος σκοπό να απολύσει κανέναν, ούτε να μειώσει τον μισθό τους.

«Κάποιοι θα πάρουν άδεια, κάπως θα το ρυθμίσουμε, γιατί και αυτό ανέντιμο είναι, εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του να διώξουμε προσωπικό ή να μειώσουμε μισθούς, δεν είναι έντιμο, δεν είναι δίκαιο» δήλωσε.

«Είναι σεβαστή η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσ/ νίκης, ωστόσο εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση ωραρίου σε μια εποχή με μειωμένους τζίρους…όμως εάν παραστεί ανάγκη θα λέγαμε “ναι” για να συμβάλλουμε στη μείωση ρεύματος υπό τον όρο ότι η απόφαση θα ήταν κρατική και θα αφορούσε όλη την χώρα και το σύνολο των επιχειρήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως δεν γίνεται να μειωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων, ούτε να γίνουν απολύσεις.

Ο κ. Γιάννης Νικολαράκος, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου συμφώνησε με την άποψη πως εάν η απόφαση αφορούσε όλα τα καταστήματα μαζί και τα σούπερ μάρκετ τότε θα ακολουθούσαν και αυτά στο Μαρούσι.

«Εάν κλείσουν όλα τα μαγαζιά, θέλουμε και εμείς να κλείσουμε» δήλωσε και εξήγησε πως η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί πανελλαδικά προκειμένου να μην υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share