Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Επίδομα» και στους συνταξιούχους: Μπόνους 222 ευρώ τον μήνα στα ΑΤΜ - Οι δικαιούχοι

Τα ποσά που αναμένεται να δοθούν

3 Οκτωβρίου 2022 21:42
«Επίδομα» και στους συνταξιούχους: Μπόνους 222 ευρώ τον μήνα στα ΑΤΜ - Οι δικαιούχοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πέντε χρόνια «δώρο» σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ασκούν τα καθήκοντά τους με την ανάλογη -πρόσθετη- αύξηση σύνταξης δικαιούνται οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είτε πρόκειται για μόνιμα στελέχη είτε επί θητεία.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η λεγόμενη «μάχιμη 5ετία» επεκτείνεται στα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το κόστος εξαγοράς για τις κατηγορίες που επεκτείνεται η 5ετία είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσης για εργασία εκτός πενθημέρου και βγαίνει περίπου στις 2.500 με 3.000 ευρώ συνολικά για τα 5 έτη.

Δείτε επίσης: Επιταγή ακρίβειας: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι που χρειάζεται να κάνουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα

συνταξεισ-επιδομα-μπονουσ-ατμ-3-10

Τα ποσά

Η αύξηση στις συντάξεις από τα 5 έξτρα χρόνια, ενδεικτικά, φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα για όσους έχουν 35 έτη με συντάξιμο μισθό 1.750 ευρώ και θα συνταξιοδοτηθούν σαν να είχαν 40 έτη, με τον επιπλέον χρόνο της 5ετίας.

Με λιγότερα έτη (π.χ. 31) και μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (998 ευρώ) η αύξηση είναι της τάξης των 114 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.

Στο πλήρες κείμενο της διάταξης που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», αντικαθίσταται όλη η παράγραφος 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (Π.Δ 169/2007) για τη μάχιμη 5ετία και παύουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν αρχικά.

Ειδικά, δε, για τις Ενοπλες Δυνάμεις η νέα διάταξη δεν μιλά για μονάδες εκστρατείας ούτε για υπηρεσίες που εξαιρούνται και η νέα διατύπωση αναφέρει ότι υπολογίζεται στο διπλάσιο «ο χρόνος που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ουσιαστικά με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ενοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλους τους ενστόλους.

Προϋπόθεση

Η βασική προϋπόθεση για τον έξτρα χρόνο που υπολογίζεται στο διπλάσιο και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη παραμένει η ίδια, δηλαδή να έχει προηγηθεί πραγματική 25ετής υπηρεσία, ώστε από εκεί και πάνω να προστεθούν τα 5 επιπλέον έτη για τη συνταξιοδότηση.

Για παράδειγμα, αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει διανύσει ήδη 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας μπορεί να προσθέσει και έξτρα χρόνο 5 ετών για να συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη χωρίς όριο ηλικίας. Αξιωματικός που έχει 27 έτη μπορεί να ζητήσει να του προστεθούν άλλα 5 έτη και να φτάσει στα 32, οπότε έχει άλλα επτά για να βγει στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 40 έτη ή να βγει με όριο ηλικίας μετά τα 60, εφόσον συμπληρώσει 35 έτη.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ενστόλων και αυξάνουν σημαντικά το ποσό στις συντάξεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share