Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Προσλήψεις ΑΣΕΠ – «Πράσινο φως» για 1.851 μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους

Τρέξτε να προλάβετε

27 Σεπτεμβρίου 2022 13:06
Προσλήψεις ΑΣΕΠ – «Πράσινο φως» για 1.851 μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΑΣΕΠ: Οι δήμοι διαθέτουν προσωπικό που εργάζεται σε μόνιμη βάση για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε δύο διαγωνισμούς που θα φέρουν 1.851 νέους μόνιμους υπαλλήλους που θα εργαστούν στις Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων και στη Δημοτική Αστυνομία.

Μόνιμοι στους δήμους – 351 θέσεις μηχανικών

Λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης των Δήμων σε εξειδικευμένο προσωπικό φέρεται να δρομολογείται, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης προέκρινε την πρόσληψη μηχανικών. Στο σύνολο των θέσεων που θα τεθούν για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, 351 μηχανικοί από συνολικά 434 που ζήτησαν οι Δήμοι, ποσοστό ικανοποίησης 81%. Οι 156 από αυτούς θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Δόμησης (πολεοδομίας), ενώ οι υπόλοιποι 195 θα κατευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους 20 μήνες έχουν ενταχθεί στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων 770 μηχανικοί, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκαν 150 πρόσθετες οργανικές θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών Δόμησης. Οι νέες προσλήψεις δεν αποκλείεται να ενταχθούν στο νέο γραπτό διαγωνισμό που ετοιμάζει το ΑΣΕΠ για την άνοιξη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ζητούν κυρίως ειδικότητες όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, τοπογράφοι μηχανικοί και μηχανικοί δομικών έργων.

Διαβάστε με την ευκαιρία: «Έσκασαν» 8.000 νέες μόνιμες προσλήψεις: Έρχονται προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ

Προσλήψεις ΑΣΕΠ – «Πράσινο φως» για 1.851 μόνιμους υπαλλήλους στους δήμους

Προσόντα για τις θέσεις

ΠΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ: α) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας με τον τίτλο σπουδών. β) Πτυχίο ή δίπλωμα Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Τοπογράφου Μηχανικού ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, βάσει του οποίου χορηγήθηκε η ανωτέρω άδεια άσκησης επαγγέλματος.

ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, ή πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ, ή πτυχίο – δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από Α.Ε.Ι. ή ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) εσωτερικού ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών εξωτερικού.

ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Πτυχίο ή δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού Α.Ε.Ι. ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.) ή Π.Σ.Ε. (Α.Ε.Ι.) εσωτερικού ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών εξωτερικού.

ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: 1. Πτυχίο ή δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας. 2. Άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του τίτλου σπουδών. 3. Γνώση Χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.

1.500 μόνιμες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Μέσω ΑΣΕΠ κινούνται οι διαδικασίες για την πρόσληψη πάνω από 1.500 ατόμων που θα στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία σε όλη τη χώρα, αφού πλέον σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.4765/2021 το ειδικό ένστολο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας υπάγεται στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Παλαιότερα το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06. Η ηγεσία όμως του υπουργείου Εσωτερικών θέλει να «αναβαθμίσει» την υπηρεσία, που πλέον σε πολλές περιοχές είτε υπολειτουργεί είτε είναι εντελώς ανύπαρκτη. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι νέες προσλήψεις θα έχουν τη λογική «η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς επίσης να ενισχυθεί η στελέχωσή της».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το σχέδιο του υπουργείου ήταν να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.200 δημοτικών αστυνομικών, ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να ξεπεράσει τις 1.500 προσλήψεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ να περιλαμβάνει μέχρι και 1.700 θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου με αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε μετά από σχετικά αιτήματα των Δήμων. Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον άερα πριν το τέλος του 2022.

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Οι προσλήψεις θα γίνουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ. Μόλις το υπουργείο Εσωτερικών «κλειδώσει» και ολοκληρώσει τον αριθμό την κατανομή των θέσεων θα στείλει το προσχέδιο στην Αρχή για να ετοιμάσει την προκήρυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία θα έχει ηλικιακά αλλά και «ανατομικά» κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι άνω των 21 ετών για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ, ενώ για τον κλάδο ΔΕ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, οι υποψήφιοι άνδρες θα πρέπει να έχουν ανάστημα, χωρίς υποδήματα, τουλάχιστον 1,70 μ. Για τις γυναίκες υποψήφιες το όριο του ύψους θα ορίζεται στα 1,67 μ. Η προκήρυξη θα ζητάει ακόμα και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας καθώς και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share