Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σκρέκας: Αποκάλυψε πώς θα υπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος - «Κλείδωσε» η πληρωμή του Power Pass για τον Ιούνιο (video)

Όσα πρέπει να γνωρίζουν εκατομμύρια πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση

24 Σεπτεμβρίου 2022 14:59
Σκρέκας: Αποκάλυψε πώς θα υπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ρεύματος - «Κλείδωσε» η πληρωμή του Power Pass για τον Ιούνιο (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τόσο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, όσο και εκείνος των Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προχώρησαν σε πολυαναμενόμενες αποκαλύψεις για τα όσα περιμένουν εκατομμύρια πολίτες το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Ενέργειας είπε το Σάββατο (24/09) πως το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 15%, πρόκειται να υπολογιστεί «με βάση την περσινή κατανάλωση» και θα φανεί στον εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Δείτε επίσης: Μεγάλη ανάσα: 600 ευρώ στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς - Τρέξτε στα ΑΤΜ

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Οι κύκλοι μέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση. Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος».

Πάντως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατό για να μην έχουμε διακοπές ρεύματος». Αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κώστας Σκρέκας είπε: «Η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες πάροχοι δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δόσεις. […] Η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά».

Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας επιβεβαίωσε πως θα επιβληθεί επιπλέον φόρος κατά 33% στα διυλιστήρια και στα παράγωγα πετρελαίου, σύμφωνα με σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι είπε για ανακύκλωση συσκευών και πετρέλαιο κίνησης

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Ενέργειας μίλησε και για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, λέγοντας πως δόθηκε παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των αγορών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετοί δικαιούχοι που ενώ έχουν δεσμεύσει τα voucher δεν τα έχουν εξαργυρώσει. Στη συνέχεια, όπως πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους που είναι επιλαχόντες, να λάβουν voucher και να προμηθευτούν νέες, πολύ ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Οι διεθνείς τιμές αποκλιμακώνονται για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως δεν χρειάζεται επιπλέον επιδότηση. […] Εάν αλλάξει αυτή η εικόνα και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους πολίτες».

Όσα ισχύουν για το Power Pass

Τη Δευτέρα θα γίνει πιθανότατα η πληρωμή για το Power Pass Ιουνίου, σε χιλιάδες χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν καιρό τώρα να πάνε στα ATM για το επίδομα ρεύματος. Μιλώντας στο Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «έχουμε την εικόνα ότι μεθαύριο, Δευτέρα, θα γίνει η καταβολή του power pass».

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στην πληρωμή ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως «αυτό συνέβη επειδή κάποιος πάροχος δεν είχε δώσει τα στοιχεία των πελατών του έτσι ώστε να ενσωματωθούν στην πλατφόρμα. Τα στοιχεία δόθηκαν την περασμένη Πέμπτη» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας. Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή για το power pass έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει περί τα τέλη Αυγούστου ή το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Power Pass 2 είναι όσοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος από τον πάροχό τους για τον Ιούνιο. Οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι αισθητά μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί για εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 - Μαΐου 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά έναν μήνα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share