Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σταϊκούρας: Πληρωμές του Power Pass τις επόμενες μέρες - Προανήγγειλε επέκταση του επιδόματος θέρμανσης (video)

«Όταν παίρνουμε μέτρα βάζουμε όρια με βάση τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε»

21 Σεπτεμβρίου 2022 14:13
Σταϊκούρας: Πληρωμές του Power Pass τις επόμενες μέρες - Προανήγγειλε επέκταση του επιδόματος θέρμανσης (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα έχει δώσει τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Eurogroup που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών. Μόνο για τον Δεκέμβριο η παρέμβαση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι τα δικαιούνται, ποιοι θα λάβουν διπλάσια και όσοι «κόβονται» - Πότε έρχονται οι πληρωμές του Power Pass (video)

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 δεν απέκλεισε την καταβολή νέου fuel pass εξηγώντας όμως πως προς ώρας δεν υπάρχει σχετική απόφαση ενώ και οι τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει. Σε ό,τι αφορά το Power Pass είπε πως η καταβολή του και για περιπτώσεις που υπάρχουν εκκρεμότητες, θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα 26/9. Επιπλέον ανακοίνωσε πως τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δίνει το δικαίωμα επέκτασης του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης και για το 2023.

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε επιπλέον μέτρα στήριξης ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία επανέλαβε πως δεν είναι απεριόριστα.

Εξήγησε και τη δυναμική της οικονομίας που «έχει να κάνει με τις αβεβαιότητες του μέλλοντος» καθώς δεν ξέρει κανένας πως θα εξελιχθεί η τιμή φυσικού αερίου. Έφερε ως παράδειγμα πως ενώ προ ημερών το πακέτο της ΔΕΘ κοστολογήθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ, «σήμερα που κάναμε επικαιροποίηση είναι 12,4 δισ. ευρώ» εξήγησε εκ των οποίων πριν 10,6 δισ. ευρώ ήταν το πακέτο για το ρεύμα και πλέον «είναι 9,8 δισ. ευρώ γιατί μέσα σε 10 μέρες έχει πέσει πάρα πολύ η τιμή του φυσικού αερίου» που είναι «ένας άγνωστος παράγοντας».

«Όλα θα επαναξιολογούνται αναλόγως με τη δυναμική» που θα υπάρχει στην ενεργειακή κρίση και με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν εξήγησε.

Για το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η προκαταβολή φόρου 80% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε πως «δεν έχουμε άλλα περιθώρια, δεδομένου ότι πρέπει να επιδοτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share