Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΔΕΗ: Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Μειώνεται η τιμή της της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

21 Σεπτεμβρίου 2022 10:05
ΔΕΗ: Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σημαντικά μειωμένες τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από τα 80 λεπτά που έφτανε η τιμή της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, πέφτουμε περίπου στα 60 λεπτά ή ακόμη και στα 57 λεπτά από κάποιες εταιρείες. Αντίστοιχη μείωση βέβαια θα έχουν -συνολικά- και οι κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται στις 09:30 το πρωί.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν καταναλώνουν περισσότερες από 400-500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,44-0,45 ευρώ με αποτέλεσμα η τελική λιανική τιμή να μειώνεται στα 14 με 15 λεπτά ή και χαμηλότερα για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που ακολουθούν και τον Οκτώβριο πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη ΔΕΗ (για παράδειγμα ιδιώτης πάροχος ανακοίνωσε τιμολόγιο 0,576 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν κλειδώσει η επιδότηση στα 0,45 ευρώ, η τελική τιμή λιανικής θα περιορίζεται στα 0,12 λεπτά περίπου.

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Για συγκεκριμένο αριθμό καταναλωτών η μηνιαία κατανάλωση των οποίων υπερβαίνει τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με τα 0,44 ή 0,45 ευρώ. Ακόμη πιο μειωμένη, θα είναι γι’ αυτούς που κάνουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις άνω των 1000 κιλοβατωρών. Έτσι, όσο αυξάνεται η μηνιαία κατανάλωση, θα μειώνεται η κρατική συνδρομή και η τελική τιμή λιανικής (μετά την αφαίρεση δηλαδή της κρατικής επιδότησης από τον ονομαστικό κατάλογο) θα ανεβαίνει. Αυτή η κλιμακωτή επιδότηση θεσπίζεται αφενός για να προσαρμοστούμε στις ευρωπαϊκές επιταγές, οι οποίες αποστρέφονται τις οριζόντιες πολιτικές και αφετέρου για να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μάλιστα, το κίνητρο θα είναι διπλό. Εκτός από την "πίεση" να περιοριστεί η μηνιαία κατανάλωση στα όρια του κλιμακίου που εξασφαλίζει τη χαμηλότερη τιμή λιανικής, θα υπάρχει και ένα κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με πέρυσι το οποίο θα αφορά όσους έχουν καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών ανά μήνα. Ουσιαστικά, όποιος επιτυγχάνει τον στόχο, θα τιμολογείται με βάση την επιδότηση του προηγούμενου κλιμακίου.

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Με αυτό τον μηχανισμό, η ηλεκτρική ενέργεια θα κοστίζει -τουλάχιστον για τον Οκτώβριο- στον τελικό καταναλωτή περίπου 13-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα όπως προαναφέρθηκε. Είναι μια τιμή υψηλότερη σε σχέση με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης μετά και την προώθηση στη Βουλή της τροπολογίας για την οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Το κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης (αν γίνει η σχετική μετατροπή) αναμένεται να συγκρατηθεί κάτω από τα 12 λεπτά. Άρα, το πετρέλαιο θα είναι φθηνότερο από το ρεύμα ως πηγή θέρμανσης (ανάλογα βέβαια και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας με ρεύμα).

Όσο για το φυσικό αέριο, η επιδότηση που ανακοινώνεται σήμερα -και η οποία επίσης θα διαφοροποιείται κάθε μήνα- αναμένεται να συγκρατήσει την τελική τιμή λιανικής κοντά στα 13-14 λεπτά, ώστε η χρήση του φυσικού αερίου να είναι μεν ακριβότερη από τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας (και ειδικά το πετρέλαιο) αλλά να μην είναι απαγορευτική για τα νοικοκυριά που για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να αλλάξουν πηγή θερμικής ενέργειας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share