Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Ζαλίζουν» οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων: Η κυβερνητική παρέμβαση και το πακέτο για νέους έως 39 ετών

Δάνεια με 1% επιτόκιο ανάμεσα στα μέτρα

15 Σεπτεμβρίου 2022 08:56
«Ζαλίζουν» οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων: Η κυβερνητική παρέμβαση και το πακέτο για νέους έως 39 ετών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι τιμές των ενοικίων δε σταματούν την άνοδό τους, έχοντας πάρει «φωτιά», με τη ζήτηση από φοιτητές να έχει αυξηθεί για φέτος, αλλά τη διαθεσιμότητα να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Η αύξηση του ποσοστού των ιδιοκτητών που επιλέγουν να βάλουν τα διαμερίσματά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα προς ενοικίαση. Παράλληλα φέτος στο «κυνήγι» της αναζήτησης κατοικίας έχουν μπει εκτός από τους πρωτοετείς και φοιτητές προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας δεν ενοικίασαν ή «άφησαν» το σπίτι που νοίκιαζαν.

Η Αθήνα αποτελεί αυτή τη στιγμή την πόλη με τις υψηλότερες τιμές στην φοιτητική στέγαση καταγράφοντας μάλιστα την τελευταία πενταετία αύξηση ενοικίων που φτάνει στο 53,10%, από την άλλη πλευρά ο Βόλος είναι εκείνη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης για τυπικά, παλαιά φοιτητικά διαμερίσματα σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 44,4%, στις 6 περιοχές μελέτης της Geoaxis και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο Κομοτηνή. Παράλληλα το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

Τα μεγαλύτερα σε «ηλικία» φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά μέσο όρο στα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Στην Κομοτηνή καταγράφονται τα διαμερίσματα με τη μικρότερη ηλικία κατά μέση όρο στα 21 έτη.

Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τμ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τμ, το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τμ και η Κομοτηνή με 42 τμ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων εμφανίζονται στην Πάτρα με 40τμ.

Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων τους προκειμένου να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά τους οι φοιτητές στην πλειονότητά τους, επιλέγουν να ενοικιάσουν όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα.

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων «παικτών» του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα "φοιτητικών εστιών", καθώς έχει διαπιστωθεί ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Τα κυβερνητικά πακέτα για την ανακούφιση

Δάνεια με σταθερό επιτόκιο μόλις 1%, ώστε νέοι ηλικίας έως 39 ετών να αποκτούν σπίτι με μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, επιδοτήσεις για ανακαινίσεις ακινήτων είτε για να ιδιοκατοικηθούν -οι οποίες θα φτάνουν και στα 20.000 ευρώ- αλλά και κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν και να ανακαινίσουν κλειστά σπίτια, ώστε να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση θα περιλαμβάνει το πακέτο «ΣΠΙΤΙ μου» που παρουσιάζουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, σε κάτι που είχε ήδη προαναγγελθεί.

Στο πακέτο και τα αυξημένα φοιτητικά επιδόματα, αλλά και τα κονδύλια για την ανέγερση 8.000 νέων φοιτητικών δωματίων με στόχο την αύξηση της προσφοράς, αλλά και την συγκράτηση των ενοικίων της φοιτητικής στέγης.

Ο νέος σήμερα για να αποκτήσει σπίτι θα πρέπει -αν οι γονείς του δεν έχουν τα κεφάλαια για να τον στηρίξουν- να πείσει την τράπεζα να δανείσει και στη συνέχεια να αντέξει για δεκαετίες μια δόση δανείου που θα τοκίζεται με επιτόκιο άνω του 3%. Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών των ακινήτων και του «ακριβού χρήματος» βγάζει σήμερα δόσεις που μπορεί να ξεπερνούν τα 500-600 ευρώ ακόμη και για ένα απλό σπίτι των 100.000 ευρώ.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει απάντηση το πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων που επανέρχεται ύστερα από πολλά χρόνια. Το πρόγραμμα που ανακοινώνεται σήμερα, προβλέπει επιτόκιο 1% για νέους οι οποίοι για να το εκταμιεύσουν θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (πιθανότατα αυτά που θα ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης ήτοι 16.000 ευρώ για τον εργένη και 24.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Εκτός από δάνεια, το πακέτο θα περιλαμβάνει και επιδοτήσεις:

1. Επιδοτήσεις για ανακαινίσεις ακινήτων προκειμένου να κατοικηθούν από νέους. Τα ποσά του «φθηνού χρήματος» θα μπορούν να φτάνουν και στα 30.000 ευρώ με έναν συνδυασμό επιδοτήσεων (έως και 23.000 ευρώ) αλλά και χαμηλότοκων δανείων.

2. Επιδοτήσεις για να επισκευαστούν κλειστά σπίτια τα οποία σήμερα είναι εκτός αγοράς. Αυτά τα σπίτια θα επιδοτούνται με έως και 10.000 ευρώ και θα διατίθενται υποχρεωτικά για μακροχρόνια μίσθωση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η κοινωνική αντιπαροχή αποσκοπεί και αυτή στην εκμετάλλευση αναξιοποίητων ακινήτωνμ που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Κατασκευαστές θα αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στη γη, ώστε στη συνέχεια να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι ένα σημαντικό ποσοστό αλλά να επιστρέφουν και στην κοινωνία ένα μέρος του ακινήτου προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωνική κατοικία.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share