Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα αυξημένα κριτήρια - Το σχέδιο επιδότησης 25 λεπτών στην αντλία

Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

12 Σεπτεμβρίου 2022 08:09
Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέα αυξημένα κριτήρια - Το σχέδιο επιδότησης 25 λεπτών στην αντλία
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

To μοντέλο του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) σχεδιάζει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις φωτιές που θα βάλει στα νοικοκυριά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Δείτε επίσης: Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιος θα πάρει, πόσα και πότε! Πρόγραμμα 100 ημερών με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,9 δισ.

Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επιδότηση απευθείας στην αντλία 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ.

Στόχος είναι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1,30 ευρώ το λίτρο. Στην τιμή αυτή θα προμηθεύονται πετρέλαιο όλα τα νοικοκυριά ενώ έρχεται διπλή επιδότηση για όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ειδικότερα:

  • Το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια (14.000 για τον άγαμο και 20.000 για τα ζευγάρια ) διευρύνονται κατά λιγότερο από 5.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες, με αποτέλεσμα το επίδομα θέρμανσης να λάβουν κοντά στα 1,3 εκατ. νοικοκυριά από περίπου 850.000 την προηγούμενη χειμερινή περίοδο ενώ αύξηση θα υπάρξει και στο ελάχιστο (100 ευρώ) και το μέγιστο ( 750 ευρώ) ύψος επιδότησης.
  • Όσοι εγκαταλείψουν το κλιματιστικό και το φυσικό αέριο για να ζεσταθούν θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Η αλλαγή του μοντέλου θέρμανσης προκύπτει εύκολα για τους περυσινούς δικαιούχους οι οποίοι για παράδειγμα άναβαν τα κλιματιστικά και δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου αλλά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί για τους νέους δικαιούχους. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσαναταλίζεται να δώσει διπλή επιδότηση σε όλους τους νέους δικαιούχους ακόμα και εάν αυτοί θα δικαιούνται την επιδότηση εξαιτίας της διεύρυνσης των κριτηρίων.

Τα κριτήρια

Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης κατά τη σεζόν 2021 -2022 έγινε με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά τα οποία φέτος θα διευρυνθούν. Μέχρι τώρα χορηγείται εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης .

Επιπρόσθετα για τη χορήγηση του επιδόματος η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share