Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΔΕΘ 2022: Οριστικό το «τρίπτυχο» των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στήριξη δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση (video)

Στο επίκεντρο ενέργεια, ευάλωτα νοικοκυριά και στεγαστικό

10 Σεπτεμβρίου 2022 19:26
ΔΕΘ 2022: Οριστικό το «τρίπτυχο» των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στήριξη δύο ταχυτήτων από την κυβέρνηση (video)
Φωτογραφίες: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI & ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγη ώρα έχει απομείνει για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ για το 2022.

Δείτε επίσης: ΔΕΘ: Εντυπωσιακή επίδειξη με κομάντος του Λιμενικού να «σώζουν» ομήρους από τρομοκράτες (photos)

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά σε αυτήν θα εξαγγελθούν μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι καθαρά πολιτική, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού εκείνος θα αναφερθεί «στο χθες, στο σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, με ένα στοίχημα: Ή γυρίζουμε πίσω ή πάμε μπροστά».

10 μέτρα - έκπληξη θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των πολιτών έχει ξεκάθαρα να κάνει με τα μέτρα ενίσχυσης που θα αναγγείλει ενόψει του δύσκολου οικονομικά χειμώνα που είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους δημοσιογράφους πως θα υπάρξουν 10 μέτρα – έκπληξη, για τα οποία δεν έχει γίνει καμία αναφορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός βέβαια αναμένεται να αναφερθεί και στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, μια τοποθέτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αναφερθεί σε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της αποψινής του ομιλίας ή κατά τη διάρκεια της αυριανής αναλυτικής Συνέντευξης Τύπου που θα κληθεί να απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει για το 2022 - 2023

  • Οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα και κίνητρα για μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
  • Επιδότηση για το φυσικό αέριο
  • Διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και μεγαλύτερα ποσά
  • Επιταγή ακρίβειας και food pass για τους ευάλωτους
  • Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους
  • Αύξηση συντάξεων
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανακοινωθεί)
  • Υπάρχει εισήγηση για ξεπάγωμα των τριετιών
  • Πρόγραμμα στέγασης για φοιτητές, για νέα ζευγάρια και ίσως για μεγαλύτερες ηλικίες

Στο επίκεντρο των οικονομικών μέτρων τα ευάλωτα νοικοκυριά

Στο μέτωπο της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι των αυξήσεων στην ενέργεια. Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί αλλά θα υπογραμμίσει πως πρόκειται για κοστολογημένες παροχές που δεν απειλούν την δημοσιονομική ισορροπία.

To μεγάλο μέρος των μέτρων θα είναι εστιασμένο στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζεται το γράψε - σβήσε για να οριστικοποιηθεί το τελικό πακέτο. Η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα έχουν δώσει ένα δημοσιονομικό αέρα, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες για τους επόμενους μήνες.

Μέτρα δύο ταχυτήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων :

  • Το πρώτο πακέτο μέτρων θα τρέξει άμεσα και θα είναι στοχευμένο πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης ), ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων, παρεμβάσεις για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και μία οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειας, food pass).
  • Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τρέξει το 2023 και θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ένα ακόμα ψαλίδι).

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών), το οποίο θα είναι πρωτίστως εστιασμένο στους νέους. Το πρόγραμμα θα τρέξει σταδιακά και ήδη έχουν εξευρεθεί τα πρώτα κονδύλια από τον τ.ΟΕΚ.

Στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως η κρίση είναι εξωγενής, υπογραμμίζοντας πως σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα όπως είναι το ενεργειακό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής στο θέμα αυτό, ωστόσο χθες στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας έγινε φανερό πως μια σειρά θεμάτων αποτελούν δυσεπίλυτο γρίφο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share