Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Παραμένει δυσοίωνο το μέλλον της Ευρώπης: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο (video)

Αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν

9 Σεπτεμβρίου 2022 17:42
Σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Παραμένει δυσοίωνο το μέλλον της Ευρώπης: Δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, καθώς οι χώρες που διαφωνούσαν δεν υπαναχώρησαν των θέσεών τους, αρνούμενες να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις της τελευταίας.

Δείτε επίσης: Βάζει το... μαχαίρι στον λαιμό της Ευρώπης ο Πούτιν: «Η ροή φυσικού αερίου δεν θα αποκατασταθεί αν η Δύση δεν...»

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε.

Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιον «τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ». Μιλώντας για τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών ο κ. Σικέλα τόνισε ότι το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, ενώ υπογράμμισε, εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη.

Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία απουσίαζε στο Νέο Δελχί και δεν συνόδευσε τις χθεσινές ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον, «η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό.

Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία (σ.σ του Συμβουλίου της ΕΕ) άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή».

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό στις αγορές και στη λειτουργία της βιομηχανίας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share