Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για φθηνή κιλοβατώρα - Στις 9:30 οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου (Video)

Τα πιθανά σενάρια και ο στόχος των 0,16 λεπτών ανά κιλοβατώρα

23 Αυγούστου 2022 07:57
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για φθηνή κιλοβατώρα - Στις 9:30 οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει σήμερα στις 9:30 το πρωί το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση ανά μεγαβατώρα, όπως και το συνολικό ύψος της ενίσχυσης, αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο, προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι προμηθευτές.

Από 500 έως 800 εκατ. από τον προϋπολογισμό

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως, είναι βέβαιο πως θα κληθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να βάλει πλάτη. Όσον αφορά το κόστος για τον προϋπολογισμό, τον Αύγουστο κυμάνθηκε στα 250 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ για το Σεπτέμβριο με τον ΣΚΑΪ να το οριοθετεί κοντά στα 800 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει έως και διπλάσιες επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά από τον Αύγουστο -όταν η επιδότηση κυμάνθηκε στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα- καθώς η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα ξεπεράσει και το φράγμα των 600 ευρώ η μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να πλησιάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 620 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μια αύξηση της επιδότησης της τάξης του 84%. Ωστόσο, τα τελικά ποσά των επιδοτήσεων θα γίνουν γνωστά την Τρίτη. Στόχος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί θα είναι για άλλη μια φορά η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια

Ετσι, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος πέριξ των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τα σενάρια που αφορούν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, έχουν ως εξής:

  • Επιδότηση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα / τελική τιμή 122,7 ευρώ
  • Επιδότηση 50 λεπτά/κιλοβατώρα / τελική τιμή 106,8 ευρώ
  • Επιδότηση 55 λεπτά/κιλοβατώρα / τελική τιμή 90,9 ευρώ
  • Επιδότηση 60 ευρώ/κιλοβατώρα / τελική τιμή 75 ευρώ
  • «Ηλεκτροπληξία» με 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα

Υπενθυμίζεται ότι νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά για την Τρίτη, ξεπερνώντας τα 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα (616,38 €), που είναι η υψηλότερη τιμή από την έναρξη της κρίσης, από 539,54 ευρώ τη Δευτέρα.

Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται αύριο η τιμή και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία. Στην Ελβετία καταγράφεται η μέγιστη τιμή με 624 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share