Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός της ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα 20/8 η Ελλάδα - Το μήνυμα του πρωθυπουργού (video)

Το τέλος μίας μαύρης εποχής

20 Αυγούστου 2022 09:08
Εκτός της ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα 20/8 η Ελλάδα - Το μήνυμα του πρωθυπουργού (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σημαντική η σημερινή ημέρα, καθώς κλείνει ένας επώδυνος κύκλος 12 ετών για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε συνθήκες ευρωπαϊκής κανονικότητας και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, την οποία αντλεί από τη μεταρρυθμιστική δυναμική που επέδειξε την προηγούμενη τριετία, την εξωστρέφεια που απέκτησε, την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει και μέσα στις τρέχουσες συνθήκες διεθνούς ενεργειακής κρίσης μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τα επόμενα χρόνια από τη σωστή αξιοποίηση των αυξημένων πόρων που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στα σημαντικά επιτεύγματα που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά και αναγνώριση των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να δώσει το στίγμα των προκλήσεων που αφορούν στην επόμενη ημέρα και να επισημάνει εκ νέου ότι επόμενος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής αναμένεται να είναι σημαντικός για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και για προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει επισημάνει ότι προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

H οικονομία συνιστά βασικό πεδίο σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο πλαίσιο και της προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, που από την προσεχή εβδομάδα θα αποκτήσει εντατικούς ρυθμούς με συσκέψεις και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ληφθούν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τελικές αποφάσεις και για το περιεχόμενο των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την άμεση στήριξη της κοινωνίας, για τη φορολογική πολιτική και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, για την κοινωνική συνοχή και για την περαιτέρω μεταρρυθμιστική ατζέντα. Πριν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα έχει και τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ έντονη αναμένεται να είναι η δραστηριότητα και της Ν.Δ. με περιοδείες κλιμακίων στελεχών του κόμματος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα οι κυβερνητικές προετοιμασίες αφορούν και στο πολιτικό επίπεδο, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει την επόμενη εβδομάδα το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης της τηλεφωνικής γραμμής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, με αποκορύφωμα την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει και την επάνοδο της πολιτικής ζωής σε ρυθμούς «σκληρού ροκ»!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Εκτός της ενισχυμένης εποπτείας από σήμερα 20/8 η Ελλάδα - Το μήνυμα του πρωθυπουργού (video)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / EUROKINISSI

Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους.

Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν.

Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.

Θα επαναλάβω ότι η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τη μόνιμη επιθετικότητα των γειτόνων μέχρι την παγκόσμια πανδημία και την «έκρηξη» στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτωπα διαρκή, για τα οποία η Πολιτεία έχει διαθέσει, ήδη, 50 δισεκατομμύρια. Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος.

Ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μέσα και τη Διπλωματία μας με δυναμικές πρωτοβουλίες. Θέτοντας σε νέες τροχιές τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα. Και ψηφιοποιώντας το κράτος σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν το gov.gr.

Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. Άλλωστε, τα όσα προανέφερα οφείλονται, ακριβώς, σε μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί. Με μέτρα μετρημένα, που αυξάνουν τον συνολικό πλούτο υπέρ όλης της κοινωνίας.

Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας. Και ότι, τελικά, η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική, όπως και η πρόοδος του κράτους μπορεί να μεταφράζεται σε στήριξη και όφελος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας. Δείχνει τον δρόμο για να μη γυρίσουμε ποτέ, μα ποτέ, πίσω στα όσα ζήσαμε. Σφυρηλατεί την αυτογνωσία μας. Και μας καλεί να βαδίσουμε ενωμένοι με όπλο την αλήθεια και τις ρεαλιστικές λύσεις και όχι το ψέμα και τις εύκολες αρνήσεις. Σε μία πορεία που ίσως να κρύβει και λάθη, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι μία λάθος πορεία!

Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα ώριμης ευθύνης στις πολιτικές μας συμπεριφορές. Κι όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε.

Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share