Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές αναμένεται να χτυπήσουν «κόκκινο» τον Σεπτέμβριο (video)

Μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 80 λεπτά η κιλοβατώρα

19 Αυγούστου 2022 16:18
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές αναμένεται να χτυπήσουν «κόκκινο» τον Σεπτέμβριο (video)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο αναμένεται πως θα είναι οι ονομαστικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν, όμως από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Ολοταχώς για αύξηση «φωτιά» στα νέα τιμολόγια - «Ηλεκτροπληξία» για τους καταναλωτές από το «ράλι» τιμών στην ενέργεια (Video)

Οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν μέχρι αύριο 20 Αυγούστου.

Η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά

Πληροφορίες από την αγορά επισημαίνουν όπως η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά αν και αναμένονται και χαμηλότερες χρεώσεις από επιμέρους προμηθευτές.

Για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης για τον Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Στόχος της κυβέρνησης να διατηρηθούν οι τελικές τιμές κοντά στα επίπεδα Αυγούστου μετά την κρατική επιδότηση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

Με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμαίνεται σήμερα κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share