Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εφορία: Τριπλό ραντεβού μέχρι το τέλος Αυγούστου - Ποιες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν

Ανοικτά οικονομικά μέτωπα

18 Αυγούστου 2022 13:22
Εφορία: Τριπλό ραντεβού μέχρι το τέλος Αυγούστου - Ποιες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρκετά είναι τα ανοικτά οικονομικά μέτωπα για τον Αύγουστο, καθώς εκτός από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι φορολογούμενοι έχουν τριπλό ραντεβού και με την εφορία. Ενώ, η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κύκλο του προγράμματος επιδότησης διακοπών North Evia - Samos Pass έχει ήδη ξεκινήσει.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν:

  • 2η δόση φόρου εισοδήματος (διπλή δόση για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις)
  • 4η δόση ΕΝΦΙΑ (υπολείπονται ακόμη 6 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο)
  • 2η δόση επιστρεπτέας προκαταβολής (σε σύνολο 96 δόσεων. Για όσους είχε βεβαιωθεί το ποσό στο taxis μετά από τις 25 Ιουλίου, η πρώτη δόση θα είναι διπλή τον Αύγουστο, καθώς δεν είχαν πληρώσει τον Ιούλιο. Ισχύει 15% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής)

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως οι υποχρεώσεις στην εφορία δεν τελειώνουν τον Αύγουστο. Κι αυτό διότι τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας για το 2023 αλλά και πάνω από 24 δισ. ευρώ για ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, άμεσους δηλαδή και έμμεσους φόρους.

Φορολογικές δηλώσεις

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30η Αυγούστου 2022 και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τις 31.8.2022. H καθεμία από τις επόμενες καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, εάν καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η .8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις 31 Αυγούστου 2022 εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συνολικά, η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις.

Σε περίπτωση που τα προς επιστροφή ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Μέχρι 31 Αυγούστου 2022 έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες για τους οποίους το εκκαθαριστικό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εκδόθηκε και αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Taxisnet μετά τις 25 Ιουλίου 2022.

Δεν ισχύει η επιπλέον έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους φορολογούμενους που η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τις 25 Ιουλίου 2022 και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μετά τη συγκεκριμένη προθεσμία, δηλαδή μετά τις 25 Ιουλίου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share