Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Προς οριστικοποίηση το «πακέτο» Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ: Η αύξηση στις συντάξεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά και ο κατώτατος μισθός (video)

Όσα αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση σε σχεδόν έναν μήνα από τώρα

16 Αυγούστου 2022 22:39
Προς οριστικοποίηση το «πακέτο» Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ: Η αύξηση στις συντάξεις, τα ευάλωτα νοικοκυριά και ο κατώτατος μισθός (video)
Φωτογραφίες δεξιά πάνω-κάτω: ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ&ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα να βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση... σβήνει και γράφει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5,1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους, δίνει νέο αέρα και ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να βάλει στο... κάδρο τους συνταξιούχους, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από Τήνο: Θα σταθούμε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη - Μεγάλο ζητούμενο η ενότητα (video)

Αυξήσεις στους συνταξιούχους

Έτσι, όλα δείχνουν ότι ανάμεσα στα μέτρα θα είναι η αύξηση, ακόμη και άνω του 6% στους συνταξιούχους, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν πραγματική αύξηση στην τσέπη τους. Αυλαία πέφτει και για την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς καταργείται και για τους συνταξιούχους αλλά και τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα. Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας. Αναμένεται να κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Δεύτερο μέτρο, η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που πιθανότατα θα είναι σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης – πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να επιστρέψει στα 751 ευρώ.

Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς βέβαια να έχει κλειδώσει ακόμη η τελική απόφαση, ενώ στην ατζέντα βρίσκεται και το ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος, ακόμη και η κατάργησή του.

Στήριξη των ευάλωτων με νέα μέτρα

Με επανάληψη των μέτρων που ήδη έχει εφαρμόσει, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει και τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Επιταγή ακρίβειας», ένα νέο fuel pass, συνέχιση των επιδοτήσεων στο ρεύμα αλλά και ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης είναι τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν κλειδώσει για την στήριξη των ασθενέστερων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Τέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζονται και τις ιδέες που είχε αναπτύξει από τον περασμένο Μάιο για την προσφορά στέγης σε νέους και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας.

Εξετάζονται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων σε όσους τα κρατούν κλειστά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share