Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο!

Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς μιλούν για αυξήσεις στη λιανική ρεύματος που θα ξεπεράσουν το 23%

12 Αυγούστου 2022 11:04
Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο!
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον περιορισμό αυξήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επιδιώκει η κυβέρνηση. Ενώ, αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές, με τις επιχειρήσεις να βρίσκουν διαρκώς τρόπους για να ξεφεύγουν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών στη χορήγηση επιδοτήσεων τέτοιας αξίας προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ.

Ηδη τον Αύγουστο οι ενισχύσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν το 1,136 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις, όμως, δείχνουν ότι θα απαιτηθεί ακόμη υψηλότερο κονδύλι για τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.Η άνοδος της διεθνής τιμής του φυσικού αερίου (TTF) στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιμένει ενώ και η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινείται στα ύψη των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς μιλούν για αυξήσεις στη λιανική ρεύματος που θα ξεπεράσουν το 23%. Μάλιστα δεν αποκλείουν η χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας των 0,486 ευρώ να αποτελεί μακρινό παρελθόν από τον Σεπτέμβριο. Για τον επόμενο μήνα τα μοντέλα των προμηθευτικών θέλουν για να καλυφθούν τα υψηλά ενεργειακά κόστη, να απαιτηθούν τιμές καταναλωτή άνω των 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η κυβέρνηση για να μπορέσει να συγκρατήσει τις τελικές ανταγωνιστικές χρεώσεις στα επίπεδα των 0,15 με 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα χρειαστεί επιδοτήσεις σε ύψος ακόμη και 1,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι αυξήσεις των 5 δισ. ευρώ του δεύτερου εξαμήνου επιδιώκεται να καλυφθούν από τα έσοδα του προσωρινού μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν υπερ-εσόδων ηλεκτροπαραγωγών) και από πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση έκανε την αρχή της νέας παρεμβατικής πολιτικής στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο. Με τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της ηλεκτροπαραγωγής να έχει τεθεί σε λειτουργία από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα 500 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, μαζί με 300 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και άλλα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων και τις ΑΠΕ διατέθηκαν για επιδοτήσεις τον Αύγουστο. Οπως προαναφέρθηκε ανήλθαν σε 1,136 δισ. ευρώ.

Ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων στη χονδρεμπορική αγορά για τον Αύγουστο είναι πιθανό να συγκεντρώσει ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα δώσει άλλα 300 εκατ. ευρώ και για αυτόν τον μήνα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να τονώσει και τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει και στη χορήγηση προκαταβολής ποσών της επιδότησης. Κατά τα Νέα, ήδη οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος έχουν αιτηθεί τη λήψη τέτοιου μέτρου επικαλούμενοι και την πρόβλεψη σχετικής νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share