Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το Ευρώ: Στο χαμηλότερο επίπεδό του - «Άγγιξε» την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο!

Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σήμερα 0,4% στα 1,0002 δολάρια

12 Ιουλίου 2022 13:19
Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας για το Ευρώ: Στο χαμηλότερο επίπεδό του - «Άγγιξε» την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο!
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, ενώ τα χρηματιστήρια υποχωρούν λόγω της προοπτικής περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και των ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρεί σήμερα 0,4% στα 1,0002 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Γιατί πέφτει το ευρώ

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων. Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

ευρω-ισοτιμια-δολαριο-12-7
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενεργειακή κρίση: Τι θα γίνει αν υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Το Εθνικό σχέδιο παρέμβασης δύο αξόνων

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την αβεβαιότητα που υπάρχει για το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream και για το plan B στην ενεργειακή τροφοδότηση.

Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε, να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», τόνισε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας τόνισε, ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».

«Τα τρια τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share