Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Παγώνει» το έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ - Τα νεότερα

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος»

5 Ιουλίου 2022 14:42
«Παγώνει» το έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ - Τα νεότερα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και έκτακτα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς όπως είπε «η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική» και «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος».

Δείτε επίσης: Power Pass: Οριστική η ημερομηνία που πάμε ΑΤΜ για τα χρήματα της επιδότησης - Οι επίσημες ανακοίνωσεις Σταϊκούρα (video)

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το "μαξιλαράκι" πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο OPEN, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε έκτακτη επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ -που δόθηκε και τον Απρίλιο», Fuel Pass 3 και Power Pass 2, αλλά και άλλες παρεμβάσεις:

«Πρώτη παράμετρος είναι πώς θα εξελιχθεί η τιμή του ρεύματος το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Υπάρχει ενδεχόμενο τα 6 δισ. ευρώ να πρέπει να γίνουν περισσότερα. Άρα θα χρειαστούν έξτρα πόροι για εκεί. Η παρέμβαση που κάναμε για τα καύσιμα, εξαντλείται τον Σεπτέμβριο.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία. Εικάζω ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Άρα θα χρειαστούν πόροι για παρέμβαση στα καύσιμα. Έχουμε μια εκκρεμότητα. Πρέπει να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Πρέπει να δώσουμε μέρισμα και στους συνταξιούχους και στους δημοσίους υπαλλήλους.»

Παράλληλα σημείωσε ότι αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ανέφερε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει:

«Οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι γι’ αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Τι θα γίνει με την καλοκαιρινή επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Ο κ. Σταϊκούρας, παρότι ήταν πολλές οι διαρροές, είχε χαμηλώσει τον πήχη για το ενδεχόμενο να μοιραστούν 200 ευρώ στις πέντε κατηγορίες πολιτών που δόθηκαν τον Απρίλιο. Και σήμερα, «πάγωσε» τη συζήτηση για να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι. Απαντώντας σε ερώτημα εάν θα υπάρξουν αύριο ανακοινώσεις για νέα επιταγή ακρίβειας είπε:

«Δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αύριο, μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση για στην ενέργεια, θα το δει έως 15 Ιουλίου. Βήμα βήμα. Αυτή την στιγμή προέχει οι πολίτες να δουν στους λογαριασμούς τους 600 εκατ. ευρώ από τα καύσιμα και την επιδότηση ρεύματος».

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και θα γνωρίζουν οι πολίτες τι θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος και μένει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα το πληρώσουν εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε 96 δόσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο το πήγαμε αρκετά πίσω. Ήταν 8,3 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. Αρκετές επιχειρήσεις το 2021 είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Οπότε τα κουρέματα ήταν πολύ λιγότερα. Σημειώστε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις το 2021, είχαν υψηλότερο τζίρο από το 2021».

Εισφορά αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο Χρ. Σταικούρας υποστήριξε πως «έχουμε υποχρέωση να την καταργήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι μια δέσμευσή μας για την οποία πρέπει να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ ώστε να εφαρμοστεί».

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share