Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Σε αδιέξοδο οι φοιτητές: «Φωτιά» τα ενοίκια και έλλειψη σπιτιών για τις σπουδές τους!

Μια κατάσταση που τους αποτρέπει να αρχίσουν μια νέα ζωή

3 Ιουλίου 2022 09:33
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές: «Φωτιά» τα ενοίκια και έλλειψη σπιτιών για τις σπουδές τους!
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η οικονομική κρίση που έχει φέρει το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον χώρο των κατασκευών, με τις τιμές των ενοικίων να συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη, αυξανόμενες κατά 25-30%, μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυσκολεύοντας ειδικά τους φοιτητές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος εξήγησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» πως το πρόβλημα σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας είναι σύνθετο, αν και σε περιπτώσεις υπάρχουν ανακουφίσεις με δωρεάν σπίτια.

Αρχικά δεν χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια νέες κατοικίες, δεύτερον ένα ακόμη αίτιο είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Το 2007 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν στο 84%, αυτή τη στιγμή είναι στο 73, οι 11 μονάδες κάτω σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δικά τους σπίτια αλλά νοικιάζουν. Άρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η ζήτηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα και όσα υπάρχουν να είναι με ανεβασμένα ενοίκια» επισήμανε ο κ. Ποταμιάνος.

Ο πρόεδρος τόνισε πως τα μισθώματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά πριν τρία χρόνια και συνέστησε στους φοιτητές να κάνουν έρευνα αγοράς.

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης πανελλαδικά, όπως δείχνει ο σχετικός δείκτης τιμών Spitogatos Property Index (SPI), που δείχνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

«Στις ιστοσελίδες του δικτύου μας είδαμε περισσότερες αγγελίες, περισσότερους ενεργούς χρήστες και πολύ περισσότερα αιτήματα ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρσι», είχε σημειώσει τον Απρίλιο ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του «Spitogatos».

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το 1o τρίμηνο του 2022 -σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021- σημειώθηκαν στους Νομούς Λάρισας (13,7%), Τρικάλων (7,7%) και Λευκάδας (7,5%) καθώς και στα Νότια Προάστια της Αθήνας (7,0%).
Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας σημειώθηκαν χώρα στα Βόρεια (11,1%) και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας (9,3%), στην υπόλοιπη Αττική (9,3%), και στους νομούς Χανίων (7%) και Φθιώτιδας (6,8%).

Η πορεία των ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών στην Αττική οδηγεί τη γενικότερη αυξητική τάση. Ενδεικτικά, οι περιοχές του Λεκανοπεδίου στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, είναι το Νέο Φάληρο (27,6%), η περιοχή Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά (18,2%), τα Ιλίσια (16,9%) και οι περιοχές Βριλήσσια (16,6%) και Σεπόλια-Λόφος Σκουζέ (16%).

Επίσης, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Όσον αφορά στις μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης, αυτές καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά, για παράδειγμα στο Πέραμα (-8,5%), αλλά και της Ανατολικής Αττικής όπως η Παιανία (-3,6%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζονται σε Κορωπί (-4,3%) και Αττική (-3%).

«Το real estate έχει συνήθως μια υστέρηση στην αντίδρασή του και στη δημιουργία νέων ισορροπιών, οπότε η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν έχουν αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στα δεδομένα των ιστοσελίδων του δικτύου μας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προσωπική μου εκτίμηση ωστόσο, είναι ότι λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των αυξημένων κοινοχρήστων κλπ, θα επιβραδυνθεί η αυξητική πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις τιμές των ενοικίων», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το α’ τρίμηνο του 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα -στοιχείο το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση καθώς πρόκειται για περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στις ακριβότερες τις συμπρωτεύουσας- η περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα. Ως προς την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλες, την Καλλιθέα, τη Χαλκηδόνα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Λαγκαδά και τα Μυγδόνια.

Σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση κατοικίας, οι ακριβότερες περιοχές ήταν, πέραν του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι. Στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας, εντοπίζονται ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη και οι Συκιές.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share