Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Όχι» του Αρείου Πάγου στο αίτημα για πιλοτική δίκη (video)

Ποιο το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης

28 Ιουνίου 2022 13:55
Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Όχι» του Αρείου Πάγου στο αίτημα για πιλοτική δίκη (video)
Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Όχι» είπε η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Αρείου Πάγου στο αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη σχετικά με το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Άρειος Πάγος, ουσιαστικά, συντάχθηκε με τις θέσεις που εξέφρασε η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διατυπώνουν αντιρρήσεις για τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δείτε επίσης: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής! Τι αλλάζει & τι σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς ρεύματος - Τι ισχύει για την αλλαγή προμηθευτή (Video)

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η ομαδική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί και έχει προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 6 Ιουλίου παράγει επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα με την πιλοτική δίκη, αφού η δικαστική κρίση καταλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών.

Ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει επισημαίνει πως η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Παράλληλα, έχει σημειώσει πως η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στηρίχθηκε σε υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει για το θέμα καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας καθώς επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Η σχετική αίτηση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας στις 6 Ιουλίου 2022 ,ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί και προσωρινή διαταγή με βάση την οποία δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών .

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να κριθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share