Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα: Προ των πυλών η πολοπόθητη έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Τι θα συζητηθεί στο κρίσιμο Eurogroup (video)

Στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

16 Ιουνίου 2022 11:35
Αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα: Προ των πυλών η πολοπόθητη έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Τι θα συζητηθεί στο κρίσιμο Eurogroup (video)
Πηγή φωτογραφίας: POOL EUROPEAN UNION/ EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών όπου, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνουν τη 14η (και τελευταία) Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα.

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πήρε δύσκολες αποφάσεις και εφάρμοσε δύσκολα μέτρα. Αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις ώστε η ελληνική οικονομία να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Διαβάστε επίσης: Τεράστια ανάσα: Επίδομα ανάσα 300 ευρώ για διακοπές! Ποιοι θα το πάρετε;

Την ίδια στιγμή, ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί».

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Eκτός από την έξοδο από την ενισχυμένη Εποπτεία, το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως καθώς και για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δόσεως ύψους 748 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας, ως επιστροφή από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, από «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους τα χρόνια των Μνημονίων.

Συγκεκριμένα όπως θα τονίζεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup θα αποφασίσει την χορήγηση της επόμενης δέσμης μέτρων για την πολιτική του χρέους, μειώνοντας έτσι την ανάγκη να βγει –τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι που θα διαρκεί η θύελλα- ξανά για δανεικά. Κατόπιν τούτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει για τη χώρα μας πως δεν θα παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της, στις 20 Αυγούστου 2022.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share