Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αγίου Πνεύματος 2022: Ποιους θα βρει σε γραφεία και επιχειρήσεις - Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Οι διευκρινίσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων

9 Ιουνίου 2022 16:46
Αγίου Πνεύματος 2022: Ποιους θα βρει σε γραφεία και επιχειρήσεις - Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε επίσης: Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που αυτή η ημέρα (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Αγίου Πνεύματος 2022: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / EUROKINISSI

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν, παρ’ ότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους, εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό.

Προειδοποίηση Σάκη Αρναούτογλου: Ξεχνάμε το «καλό τριήμερο» ενόψει Αγίου Πνεύματος - Η ραγδαία επιδείνωση και τα «σύννεφα κουνουπιδιού» (video)

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει, όμως σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου δεν φαίνεται οι βροχές και οι καταιγίδες να μας εγκαταλείψουν.

Μάλιστα, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε για επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Το Σάββατο οι νοτιάδες θα γυρίσουν σε ισχυρούς βοριάδες σε όλα τα πελάγη και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Ενδεικτικά για την Αττική δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 27 βαθμούς.

Την Κυριακή ο καιρός θα ηρεμήσει, ωστόσο θα υπάρχει δροσιά και ορισμένα φαινόμενα θα εντοπίζονται και πάλι σε αρκετές περιοχές της χώρες, κάτι που δεν θα αλλάξει ούτε και τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

«Φθινοπωρινή έφοδος»

Νωρίτερα ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «φθινοπωρινή έφοδο» και πιθανότητα για πολύ νερό κατά τόπους.

Συγκεκριμένα έγραφε: «Στο προσκήνιο ισχυρές μπόρες -καταιγίδες σε αρκετές κυρίως κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικες περιοχές το επόμενο 48 ωρο!

Φθινοπωρινή “έφοδος” την Παρασκευή κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με πιθανότητα για “πολύ νερό” κατά τόπους!

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αρκετές ηπειρωτικές περιοχές δείχνουν να μπαίνουν σε μια τροχιά καθημερινών, και σε τοπικό επίπεδο, δυνητικά ισχυρών βροχών ή καταιγίδων, φαινόμενα που κατά τη διάρκεια μάλιστα της Παρασκευής θα ενταθούν και σε αρκετές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, έτσι ώστε δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν και αρκετά προβλήματα».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share