Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καλοκαίρι ανατροπών στις ζωές μας: Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά – Που θα ισχύσει και μέχρι πόσους βαθμούς θα φτάνουν (video)

Πως θα γίνεται ο έλεγχος

7 Ιουνίου 2022 17:10
Καλοκαίρι ανατροπών στις ζωές μας: Μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά – Που θα ισχύσει και μέχρι πόσους βαθμούς θα φτάνουν (video)
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, με τις μεγάλες ζέστες να έχουν ήδη αρχίσει στην Ελλάδα. Ο «κόφτης» στα κλιματιστικά που εφαρμόζεται στην Ιταλία και την Ισπανία, έρχεται και στην Ελλάδα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται -εκτός απροόπτου- την Πέμπτη (9/6).

Δείτε επίσης: Μέγα κόλπο για να καίει λιγότερο το κλιματιστικό: Το απλό λάθος που κάνουμε όλοι με τα νερά

Που θα ισχύσει ο κόφτης στα κλιματιστικά

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σύσταση -αρχικά για τα κτίρια του Δημοσίου- σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία των air condition να μην ξεπερνά τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια. Εκτός, όμως, από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, η «επιχείρηση θερμοστάτης», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» θα περιέχει και παροχή κινήτρων σε ιδιώτες, αλλά και περιορισμούς στον οδικό φωτισμό.

Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος αν εφαρμόζεται ο κόφτης στα κλιματιστικά

κλιματιστικα-καλοκαιρι
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης είναι το πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε όλο τον Δημόσιο τομέα η μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, θα γίνεται μέσω της μείωσης κατανάλωσης του ρεύματος που θα αποδεικνύουν οι φορείς και έτσι θα τους χορηγείται αυξημένη επιχορήγηση για ρεύμα.

Το ίδιο εξετάζεται και για τα νοικοκυριά, δηλαδή, να δίνεται «μπόνους» επιδότηση ρεύματος σε όσους περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Με τα μέτρα θα επέλθει εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι θα υπάρξει και μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ θα συμβάλλουν και στην προσπάθεια για μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

«Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν στην εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από το Προεδρικό Μέγαρο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share