Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επιδότηση ρεύματος: Αλλαγές στους δικαιούχους - Οι «παγίδες» για την επιστροφή των 600€ (Video)

Στις 14 ή 15 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα

26 Μαΐου 2022 08:44
Επιδότηση ρεύματος: Αλλαγές στους δικαιούχους - Οι «παγίδες» για την επιστροφή των 600€ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επιδότηση ρεύματος: Μέσα Ιουνίου με πιθανότερη ημερομηνία είτε τη 14η είτε τη 15η του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.Παράλληλα, διαβάστε εδώ τα SOS για την επιστροφή.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας μπαίνοντας έτσι στην τελική ευθεία η διαδικασία για το Power Pass ώστε να καλυφθεί μέρος της αύξησης του κόστους σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την τροπολογία δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι «οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση αφορά λογαριασμό κατανάλωσης κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό».

«Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο εξήντα τοις εκατό (60%) επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης:

α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181), και β) που έχει χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού».

Οι παγίδες για την επιδότηση

Σύμφωνα με το MEGA υπάρχουν τομείς που οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε:

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση Ε1 2021 για ταυτοποίηση της κύριας κατοικίας με τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Θα ανοίξει πεδίο γι’ αυτούς που άλλαξαν τη κατοικία τους από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι το Μάιο του 2022
  • Ενδέχεται αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων
  • Πάει προς παράταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021
  • Φοιτητές: Υποβολή μηδενικής φορολογικής δήλωσης του 2021 (δήλωση φοιτητικής κατοικίας ως κύρια)
    Δήλωση IBAN: Ιδιοκτήτης κυρίας κατοικίας -> δικαιούχος λογαριασμού που θα δηλωθεί

Power pass: Ερχονται αλλαγές στα κριτήρια

Εξάλλου χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι θα εξεταστεί να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι δικαιούχοι του Power Pass.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε. Και συμπλήρωσε «σε περίπτωση νοικοκυριών που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα πάει σε ένα ΑΦΜ.

Αν γίνουν αιτήσεις πχ από δύο, το ποσό θα μοιραστεί. Αν γίνουν αιτήσεις από πάνω από ένα νοικοκυριά, το ποσό θα δοθεί στην χρονολογικά πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί».

Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του ποσού

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share