Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περίπλοκη υπόθεση η αλλαγή κλιματιστικού - Το μεγάλο εμπόδιο

Ποιες συσκευές μπορείτε και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε

23 Μαΐου 2022 10:29
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περίπλοκη υπόθεση η αλλαγή κλιματιστικού - Το μεγάλο εμπόδιο
Πηγή φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αναμονή, μέσα στο καλοκαίρι, και την ελπίδα ότι δεν θα πέσει σε μέρες καύσωνα, θα ολοκληρωθεί η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και συγκεκριμένα η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

Ο πρόεδρος των ψυκτικών Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Λυκίδης, εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία, έφερε στο φως νέες λεπτομέρειες, αλλά και αποκάλυψε τις δυσκολίες. Θυμηθείτε πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντικατάσταση του κλιματιστικού φαίνεται πως θα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, με τεχνικούς που θα πρέπει πρώτα να έρχονται στο σπίτι και να «σκανάρει» το μηχάνημα πρώτα, μετά να παίρνει έγκριση και μετά να τοποθετεί τη νέα συσκευή που θα έχει αγοράσει ο καταναλωτής. Είπε συγκεκριμένα σε δηλώσεις τους στο OPEN:

«Από ότι γνωρίζουμε θα γίνει αίτηση σε μια πλατφόρμα, όπου θα μπουν άπαντες, και οι καταναλωτές και οι τεχνικοί. Θα βγει λοιπόν ότι εσείς θέλετε να μπείτε στο πρόγραμμα, από εκεί και μετά θα σταλεί ένας από τους τεχνικούς του προγράμματος να βγάλει φωτογραφία και τον κωδικό του κλιματιστικού ότι λειτουργεί, θα το στείλει στην εταιρία, η οποία θα αναλάβει την ανακύκλωση, θα στείλει το ok στον τεχνικό και θα του πει βγάλε το μηχάνημα και τοποθέτησε το καινούριο που θα αναλάβεις. Τότε θα βγει και το ποσό της επιδότησης.»

Παρότι έχουν κυκλοφορήσει κάποια μέσα ποσά τα οποία θα λάβουν οι δικαιούχοι, ο κ. Λυκίδης είπε ότι «ακόμα δεν γνωρίζουμε τα ποσά».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση του κλιματιστικού δεν θα γίνεται ταυτόχρονα. Θα έχει εγκριθεί πρώτα το voucher, θα πρέπει μετά το κλιματιστικό να πάρει έγκριση από την εταιρία ανακύκλωσης και μετά να τοποθετηθεί το καινούριο, κάτι που θα φέρει αρκετές καθυστερήσεις στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του:

Ποιες συσκευές μπορείτε και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε

Το πρόγραμμα προβλέπει την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών:

  • ψυγείο

  • κλιμαστικό

  • καταψύκτης

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

  • πλυντήριο ρούχων
  • πλυντήριο πιάτων
  • ηλεκτρική κουζίνα

Πώς θα κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση. Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο, θα είναι και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Σημειώνεται πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι. Θα μπορεί να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Οι δικαιούχοι για κλιματιστικό στη μισή τιμή

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις. Όπως εξήγησε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Σκρέκας, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Οι παραπάνω κατηγορίες θα πάρουν και την έκπτωση 50%, ενώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, η επιδότηση θα ξεκινά από το 35%.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share