Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για περίπου 100.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορούν & πότε θα δοθούν

Οικονομική ανάσα

16 Μαΐου 2022 14:15
Αναδρομικά και αυξήσεις συντάξεων για περίπου 100.000 συνταξιούχους - Ποιους αφορούν & πότε θα δοθούν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέο πακέτο αναδρομικών, αλλά και αυξήσεων στις συντάξεις έρχεται για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις από 300 έως 1.728 ευρώ τον χρόνο!

Εντός του Μαΐου αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 5ετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα έρχεται και ένα δεύτερο πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω, οι οποίοι έμειναν - λόγω τεχνικών δυσκολιών - εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων.

«Υπήρχαν διάφορες κατηγορίες αναδρομικών που εν πολλοίς στους περισσότερους αποδόθηκαν. Υπάρχουν όμως συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει. Για παράδειγμα, τα αναδρομικά που είχαν να κάνουν με τη βελτίωση συντελεστών αναπλήρωσης πάνω από τα 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι έχουν πάρει τα αναδρομικά, υπάρχουν όμως και συνταξιούχοι που δεν τα έχουν πάρει ακόμη. Επίσης, υπήρχαν κάποια αναδρομικά από τις διαφορές της κράτησης που γινόταν στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ήταν 60%, με τον νεότερο νόμο Βρούτση έγινε 30%. Υπήρχαν διαφορές, σε κάποιους έχουν καταβληθεί, σε κάποιους όχι» δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι μια κατηγορία, αυτή που συνταξιοδοτήθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2016, που για κάποιο χρονικό διάστημα της ασφάλισής τους είχαν παράλληλη ασφάλιση. Με το νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν ότι για την παράλληλη ασφάλιση θα είχαν μια ωφέλεια στη σύνταξη, μια προσαύξηση.

Αυτή η προσαύξηση δεν έχει δοθεί ακόμη, διότι δεν υπήρχε λογισμικό να υποστηρίξει την προσαύξηση αυτή. Ακολούθησαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες. Ο νόμος Κατρούγκαλου ισχύει από τον Μάιο του 2016. Έχουν περάσει 6 χρόνια».

Ο κ. Μπούρλος υποστήριξε πως οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο: «Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι».

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share