Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Παπαθανάσης: Καταργείται από 1/7 η ρήτρα αναπροσαρμογής – Μειώσεις στα τιμολόγια 60-80%

Όλα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης

14 Μαΐου 2022 12:26
Παπαθανάσης: Καταργείται από 1/7 η ρήτρα αναπροσαρμογής – Μειώσεις στα τιμολόγια 60-80%
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από την 1η Ιουλίου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, επισημαίνοντας ότι με την κατάργησή της ρήτρας θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος της τάξεως από 60-80%, αλλά και στα αγροτικά τιμολόγια που θα φτάνουν το 90%.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ευρώπη πληρώνουν πολύ περισσότερα για ρεύμα απ’ ότι στη χώρα μας, είπε και προσέθεσε ότι «με τα μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την ακρίβεια και στη συνέχεια μέτρα 3,2 δισ., δίνουμε ακριβώς που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, κρατώντας όμως μια σωστή δημοσιονομική εικόνα».

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα, ο υπουργός τόνισε ότι «η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο κύμα, πόσο μάλλον όταν είναι αυξημένο το κόστος μεταφοράς αλλά και όλα τα υπόλοιπα που επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν με τα μέτρα στήριξης καλύπτουμε ένα ποσοστό -αν θέλετε- της ακρίβειας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και τη μείωση τιμολογίων. Αυτή τη στιγμή, όλο το πρόγραμμα στήριξης μαζί με το πρόγραμμα από την εποχή Covid φτάνει περίπου τα 43 δισ. συν 7 δισ. (4 δισ. όταν ξεκίνησε η πανδημία και άλλα 3 δισ. τώρα) πλησιάζουμε τα 50 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας». Με την ευκαιρία, δείτε τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά ακόμα και στις νησιωτικές περιοχές και μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί 3 εκατ. πρόστιμα, ενώ σημείωσε ότι κλιμάκια βρίσκονται στα νησιά και διενεργούν συνεχείς ελέγχους και έχουν ήδη κλείσει πρατήρια βενζίνης, διότι δεν είχαν εναρμονισμένη πολιτική.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα δάνεια επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου άνοιξε η πλατφόρμα για κατάθεση αίτησης, διευκρινίζοντας πως αφορά όλους τους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση.

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι έτοιμοι και περιμένουν εντός Ιουνίου την έγκριση του ΕΣΠΑ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Κρήτη, τα νησιά σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Με την οριστικοποίηση του ΕΣΠΑ, τέλη του καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου θα μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματά του.

Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση ο υπουργός ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί ένα μεγάλο σχέδιο από την κυβέρνηση και θα μπουν στη χώρα μας
7 δισ. ευρώ με επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους σε δυτική Μακεδονία, στη περιοχή Πελοποννήσου, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share