Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μεγάλη ανατροπή με τις συντάξεις Ιουνίου 2022: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμης ανά Ταμείο

Θα έχουμε μικρή καθυστέρηση!

13 Μαΐου 2022 07:36
Μεγάλη ανατροπή με τις συντάξεις Ιουνίου 2022: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμης ανά Ταμείο
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2022 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Στις 26 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Δείτε επίσης: Χαμός με τις συντάξεις: Στα ΑΤΜ πάνω από 100.000 δικαιούχοι - Αναδρομικά έως και 33.750 ευρώ!

Στις 27 Μαΐου 2022, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Στις 30 Μαΐου 2022 ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο.

συνταξεισ-ταμεια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Κλείδωσαν» οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές στα ΑΤΜ

Περιθώρια και ευελιξία ως προς τη χρήση αποθεματικών για να δοθούν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξει σε αντίστοιχα ποσοστά με τις κύριες συντάξεις (4,8%-5%), ακόμη και αν υπάρχουν ελλείμματα, δίνει στο ΕΤΕΑΕΠ σχετική διάταξη νόμου.

Η διάταξη-παράθυρο για τις αυξήσεις περιλαμβάνεται στο άρθρο 96 του νόμου 4387 του 2016 (με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του νόμου 4670 του 2020, με τον οποίο αποκαταστάθηκαν κατόπιν δικαστικής απόφασης οι περικοπές που είχαν γίνει στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ σε άθροισμα με τις κύριες.

Ο ένας νόμος μείωσε τις επικουρικές και ο άλλος τις επανέφερε στα παλιά ποσά, αλλά το κοινό στοιχείο και των δύο είναι ότι αν προκύπτουν ελλείμματα, αυτά μπορούν να καλύπτονται (μηδενίζονται) και με τη χρήση των αποθεματικών.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 45 του ν. 4670/2020 (που τροποποιεί το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016) αναφέρει για τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων τα εξής: «Σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης.

Κατά τη χρονική περίοδο αυξημένων εισφορών (σ.σ.: ως Ιούνιο 2022) οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, εάν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, προκύπτει έλλειμμα, σε ποσοστό μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους (2021).

Μετά την προαναφερόμενη περίοδο (σ.σ.: από Ιούνιο 2022) οι συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που, αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα, θα προκύπτει έλλειμμα.

Στην περίπτωση δημιουργίας ελλειμμάτων, θα γίνεται χρήση περιουσιακών στοιχείων του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης. Οι αυξήσεις, όπως λέει το άρθρο 45, θα έρθουν στις επικουρικές εφόσον δεν υπάρχουν ελλείμματα μετά και τη χρήση των περιουσιακών του στοιχείων.

Αυτό το παράθυρο (χρήση περιουσιακών στοιχείων) επιτρέπει ουσιαστικά να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα και να δοθούν αυξήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση στις επικουρικές συντάξεις από το 2010 και μετά, η διάταξη για τη χρήση αποθεματικών μπορεί να αξιοποιηθεί ως εγγύηση για να προχωρήσει το ΕΤΕΑΕΠ σε αυξήσεις το 2023.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share