Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα δείτε λεφτά στους λογαριασμούς σας - Οι ημερομηνίες πληρωμής σε όλα τα Ταμεία

Από ποια μέρα ξεκινούν οι καταβολές

11 Μαΐου 2022 10:30
Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα δείτε λεφτά στους λογαριασμούς σας - Οι ημερομηνίες πληρωμής σε όλα τα Ταμεία
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από την Τετάρτη 25 Μαΐου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Ιουνίου 2022 με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τρίτη 31 Μαΐου 2022.

Σας θυμίζουμε επίσης πως θα πάρετε σύνταξη ακόμα πιο νωρίς: Πώς να κερδίσετε έξι μήνες

Αναλυτικά οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία είναι:

-Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 θα καταβληθούν οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, και ΔΕΗ. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς από το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου.

-Οι συντάξεις του Δημοσίου, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. τραπεζών και ΟΤΕ θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Μαΐου στους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9. Η καταβολή θα γίνει από το απόγευμα της Πέμπτης.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα δοθούν οι συντάξεις που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4 ,6,8. Τα χρήματα θα μπουν στα ΑΤΜ από το απόγευμα της Παρασκευής στις 27 Μαΐου.

-Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2022 όπως το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο.

συνταξεισ-ταμεια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συντάξεις: «Θρίλερ» με τα πρόστιμα σε χιλιάδες συνταξιούχους – Τί έχει συμβεί

Πρόβλημα μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, από την ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν 95.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν την καταβολή συντάξεων της περιόδου 2009-2014, οι οποίες δόθηκαν με καθυστέρηση λόγω του γνωστού προβλήματος ολοκλήρωσης συνταξιοδοτικών υποθέσεων, που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μετά την πολύμηνη ή ακόμα και πολύχρονη αναμονή τους, η ΑΑΔΕ έκρινε ότι πρέπει να τα φορολογήσει εκ νέου. Η σχετικές αποφάσεις, με τα ανάλογα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, επιδόθηκαν στους χιλιάδες συνταξιούχους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2020.

συνταξεισ-ταμεια
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αρκετοί εξ αυτών, αν και προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια για να δικαιωθούν, ξεκίνησαν την καταβολή των δόσεων που είχαν προκύψει. Το καλοκαίρι του 2021, με τρεις ξεχωριστές αποφάσεις, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν έπρεπε να επιβληθούν, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη πενταετία, άρα έπρεπε να παραγραφούν.

Η ΑΑΔΕ δεν προχώρησε σε απευθείας διαγραφή των προστίμων. Έτσι, οι άμεσα θιγόμενοι έπειτα από πρωτοβουλία του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ξεκίνησαν να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές στις κατά τόπους εφορίες, ζητώντας να γίνει άμεσα η εφαρμογή των σχετικών δικαστικών αποφάσεων και να διαγραφούν τα πρόστιμά τους.

Ακόμα περισσότερο, για όσους είχαν πληρώσει ένα μέρος ή το σύνολο της οφειλής, ζητήθηκε να επιστραφούν τα ποσά που είχαν καταβληθεί. Έως και πριν από δύο περίπου μήνες οι κατά τόπους εφορίες που δέχονταν τέτοιες προσφυγές τις έκαναν αποδεκτές.

Έτσι, διαγράφηκαν πρόστιμα σε 1.470 ξεχωριστές περιπτώσεις συνταξιούχων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share