Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σούσουρο με τα κλιματιστικά: Θα απαγορεύεται το καλοκαίρι να τα βάζετε κάτω από 27 βαθμούς!

Δείτε γιατί!

11 Μαΐου 2022 08:48
Σούσουρο με τα κλιματιστικά: Θα απαγορεύεται το καλοκαίρι να τα βάζετε κάτω από 27 βαθμούς!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά τα επιδόματα για ρεύμα και βενζίνη, έρχεται το στάδιο «εξοικονόμησης ενέργεια» καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.

Πρόσφατα, ήρθε μία είδηση από την Ιταλία που αρχικά ακούστηκε σαν αστείο, αλλά σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι το πλάνο εξετάζεται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το «πλαφόν» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών. Δηλαδή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», θα ζητείται το καλοκαίρι να ρυθμίζονται τα aircondition να είναι στους 26-27 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο και τον χειμώνα να είναι στους 19-20 βαθμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Δείτε με την ευκαιρία κι αυτό: Μεγάλη προσοχή με τα κλιματιστικά: Η νόσος των λεγεωνάριων «θερίζει» και προκαλεί μεγάλη ζημιά!

Σούσουρο με τα κλιματιστικά: Θα απαγορεύεται το καλοκαίρι να τα βάζετε πάνω από 27 βαθμούς!

Τι έκανε η Ιταλία με το πλαφόν στα κλιματιστικά

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο, η χώρα αποφάσισε να «δουλεύει» τον κλιματισμό των κτιρίων με «κόφτη» προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση και την εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια.

«Η Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται, προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και τελικά θα μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος, για να αντικαταστήσει έως και τρεις συσκευές με έκπτωση από 35% έως 50%. Η διαδικτυακή πλατφόρμα θα ανοίξει στο gov.gr τον Ιούνιο. Tο ποιος θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Σούσουρο με τα κλιματιστικά: Θα απαγορεύεται το καλοκαίρι να τα βάζετε πάνω από 27 βαθμούς!

Οι δικαιούχοι για το εκπτωτικό κουπόνι

Παρότι, αρχικά, ο στόχος του υπουργείου ήταν η επιδότηση να αφορά 200.000 νοικοκυριά, τελικά ανακοινώθηκαν 350.000. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, ωστόσο, θα γίνεται κατάταξη και αν γίνουν -για παράδειγμα- 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους. Δεν θα υπάρξει, δηλαδή, «κόφτης».

Αυτά είναι τα χρήματα της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα ποσά του εκπτωτικού κουπονιού, σε πραγματικές τιμές, υπολογίζονται ως εξής:

  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share