Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πρωτομαγιά 2022: Αυτοί δουλεύουν σήμερα (2/5) παρά την αργία - Πώς θα πληρωθούν και πότε ανοίγουν τα καταστήματα

Πώς προβλέπεται να εργαστούν και σήμερα;

2 Μαΐου 2022 07:49
Πρωτομαγιά 2022: Αυτοί δουλεύουν σήμερα (2/5) παρά την αργία - Πώς θα πληρωθούν και πότε ανοίγουν τα καταστήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται σήμερα (2/5) ως επίσημη αργία, μιας και η 1η Μαΐου ήταν Κυριακή, με ορισμένους εργαζόμενους ακόμη, όμως, να συνεχίζουν και αυτή τη μέρα να βρίσκονται στις δουλειές τους.

Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας, ως μιας μέρας ορόσημο για τα δικαιώματα των εργατών, υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Πότε ανοίγουν ξανά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Δύο ημέρες είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα για την Πρωτομαγιά 2022.

Τόσο την Κυριακή 1η Μαΐου όσο και τη Δευτέρα 2 Μαΐου, όταν και μεταφέρθηκε βάσει νόμου η αργία της Πρωτομαγιάς, αυτά παρέμειναν με κατεβασμένα τα ρολά.

Ωστόσο, ενδέχεται να βρείτε σήμερα ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ της αλυσίας OK Market, τα οποία λειτουργούν καθημερινά με ωράριο λειτουργίας 8 με 11 το βράδυ.

Οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα και τα malls θα ανοίξουν κανονικά την Τρίτη 3 Μαΐου, με το κανονικό τους ωράριο.

Υπενθυμίζεται πως η αργία της Πρωτομαγιάς, που φέτος έπεσε Κυριακή, σύμφωνα με τον νόμο προβλέπειται να μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα αν συμπίπτει με:

  • Κυριακή
  • Ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας
  • Δευτέρα του Πάσχα
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share