Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Άδωνις Γεωργιάδης: Εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ κατά 6% σε βασικά προϊόντα (Video)

Όλα όσα αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

10 Απριλίου 2022 14:44
Άδωνις Γεωργιάδης: Εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ κατά 6% σε βασικά προϊόντα (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πολύ υψηλές τιμές σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός σημείωσε ότι «το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται από το Υπ. Οικονομικών. Το αν θα γίνει η όχι είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου που πρέπει να λάβει υπόψιν του κι άλλους παράγοντες». «Εξ όσων γνωρίζω μελετάται να μειωθεί σε ορισμένα είδη στο 6%», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό κάθε εβδομάδα να ανακοινώνονται κάποια μέτρα από την κυβέρνηση, γιατί τότε θα χαθεί ο έλεγχος. «Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα που ψηφίσαμε, πρέπει να χειριστούμε αυτή την κρίση σαν μαραθωνοδρόμοι και όχι σαν ''κατοστάρηδες''».

«Ξέρουμε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα, με αυτό τον πληθωρισμό θα ήταν τρελό να μην το παραδεχτούμε» είπε ο Υπουργός. Αναφερόμενος στην αισχροκέρδεια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως από τη Μεγάλη Δευτέρα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα εταιριών που αισχροκερδούν.

«Ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά: Προ των πυλών αυξήσεις ακόμα και πάνω από... 50% σε προϊόντα

«Ηλεκτροσόκ» στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά προκαλούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο αυξήσεων των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν το 30%! Σε ένα συνοικιακό κρεοπωλείο η αύξηση του κόστους ρεύματος φτάνει και τα 200 ευρώ από τον ένα λογαριασμό στον άλλο.

Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, μέσα σε 5 μήνες, τα αμνοερίφια «τσίμπησαν» 15%, το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο πήραν πάνω από 10%.

Πέρσι, τέτοια περίοδο, αυτή η επιχείρηση για 5.911 κιλοβατώρες πλήρωσε για ρεύμα 959 ευρώ. Φέτος, για το ίδιο χρονικό διάστημα και μικρότερη κατανάλωση, κλήθηκε να πληρώσει 1.581 ευρώ.

Αιτία; Η ρήτρα των 897 ευρώ, που πυροδότησε η έκρηξη του φυσικού αερίου

Και τα χειρότερα έρχονται: το 42,2% των επιχειρήσεων προαναγγέλλει αυξήσεις τιμών έως 15%, το 18,52 % εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν το 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 14%, που ετοιμάζεται για αυξήσεις πάνω από 50%.

«Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες για τις οποίες η ενέργεια παίζει βασικό ρόλο, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στις βιοτεχνικέςεπιχειρήσεις και πολλες από αυτές θα αναγκαστούν να μετακυλισουν το κόστος στα προϊόντα τους» δηλώνει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθηνών, Παύλος Ραβάνης.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share