Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους: Σοβαρές καταγγελίες για τις συντάξεις χηρείας - Λάθη με αποκλίσεις έως 30%!

Απόπειρα αποκοπής της εθνικής σύνταξης από την αρχή του έτους

29 Μαρτίου 2022 08:58
Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους: Σοβαρές καταγγελίες για τις συντάξεις χηρείας - Λάθη με αποκλίσεις έως 30%!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο χειρόγραφο σύστημα παρά τις καθυστερήσεις ζητούν να επανέλθουν πολλοί κλάδοι συνταξιούχων, ενώ ορισμένες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έχουν δοκιμάσει καν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες…

Αιτία, τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας, όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ. Και καλούν τα μέλη τους να κάνουν «Αίτηση- Ένσταση» προς το ΕΦΚΑ για την «διόρθωση της αδικίας».

Παράλληλα, να θυμίσουμε πως διανύουμε εβδομάδα καταβολής συντάξεων με 979.000 δικαιούχους να περιμένουν να τους πιστωθούν χρήματα.

Με βάσει τις τελευταίες καταγγελίες, το ζήτημα του υπολογισμού των συντάξεων χηρείας επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά την απόπειρα αποκοπής της εθνικής σύνταξης από την αρχή του έτους (με την εγκύκλιο Τσακλ.ογλου)…

συνταξεισ-ταμεια

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τους ασφαλισμένους στις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, η Ε’ Διεύθυνση του ΕΦΚΑ (αφορά τα Ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών) δεν εκδίδει ηλεκτρονικά τις συντάξεις λόγω θανάτου. Και με βάσει το χειρόγραφο σύστημα στην/ον σύζυγο αποδίδεται το 70% της σύνταξης του/ης θανόντος/ούσης κατά την πρώτη τριετία και ακολούθως στο 50% αυτής (σ.σ. στο 35% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου) στις περιπτώσεις εργασίας ή συνταξιοδότησης της/ου δικαιούχου. Σε περίπτωση μη εργασίας ή μη συνταξιοδότησης, διατηρείται η σύνταξη στο 70% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου και πέραν της τριετίας.

Αντιθέτως, το μηχανογραφικό του ΕΦΚΑ (ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων χηρείας) επανακαθορίζει την σύνταξη του θανόντος με βάσει τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4387/16 (Νόμος Κατρούγακλου) και αμέσως μετά εφαρμόζει (αποδίδει) το 70% αυτής (και ακόλουθος, μετά την τριετία και κατά περίπτωση, παρέχει το 50% κ.ο.κ.).

Ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού δημιουργεί μεγάλες αποκλίσεις ως προς το τελικό ποσό της σύνταξης. Το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να είναι μειωμένο έως και 30%. Κυρίως δε αφορά στις περιπτώσεις που η αρχική σύνταξη του άμεσα ασφαλισμένου βγήκε προ της 13ης Μαΐου 2016, ημερομηνία που ετέθη σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συντάξεις δεν υπέστησαν νέα περικοπή με το νόμο 4387/16 και απλώς διατηρούν την προσωπική διαφορά. Σε αντίθεση με τις συντάξεις που βγήκαν κατά τα τελευταία έξι χρόνια, οι οποίες είναι μειωμένες από 10% ως και 30%, συγκριτικά πάντα με τις συντάξεις που αποδίδονταν παλαιότερα με το ίδιο ασφαλιστικό προφίλ (έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό).

συνταξεισ-ταμεια

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΕΦΚΑ εκδίδει συντάξεις με δύο τρόπους:

1.Εφαρμόζοντας περικοπή κατά 30% στην ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη του θανόντος ώστε να προκύψει η σύνταξη χηρείας, χωρίς να προβεί σε επανϋπολογισμό της σύνταξης του θανόντος.

2.Ενακαθορίζοντας την σύνταξη του θανόντος με τα νέα μειωμένες ποσοστά αναπλήρωσης (ν.4387/16), αντιμετωπίζοντας δηλαδή τη σύνταξη χηρείας σαν νέο δικαίωμα που προέκυψε μετά τις 12/5/16, άρα έχει εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου και μετά επιβάλλοντας περικοπή 30% (σύνταξη λόγω θανάτου).

Εθνική σύνταξη

Να σημειωθεί ότι από την Πρωτοχρονιά φέτος επιχειρήθηκε η μείωση-περικοπή της εθνικής σύνταξης από τις συντάξεις χηρείας στις περιπτώσεις λήψης και σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος. Με βάσει πάντα αναφορά του ν.4387/16 περί καταβολής, σε κάθε περίπτωση, μιας εθνικής σύνταξης 9έως 384 ευρώ για 20 και πλέον έτη ασφάλισης). Τελικά, η απόπειρα της κυβέρνησης αποτράπηκε, καθώς εξανεμιζόταν οι συντάξεις χηρείας στις περιπτώσεις λήψης και δεύτερης σύνταξης.

Αντιστοίχως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει και τον επανϋπολογισμό των συντάξεων σε περίπτωση θανάτου μετά την 12η Μαΐου 2016 αντιμετωπίζοντάς τες σαν νέο δικαίωμα. Και μετά να καταβληθεί η σύνταξη χηρείας. Πρόβλεψη που οδηγεί σε μείωση των παλαιών συντάξεων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις χηρείας!

Επιστολή στον Χατζηδάκη

συνταξεισ-ταμεια

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΟΤΕ με επιστολή τους στον ΕΦΚΑ και τον υπουργό Εργασίας Κ.Χατζηδάκη αναφέρουν: «όλοι σχεδόν οι συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει τους τελευταίους μήνες είχαν συνταξιοδοτηθεί πολύ πριν την εφαρμογή του Ν.4387/16 και πριν αποβιώσουν είχαν υποστεί την σκληρή και βλαπτική διαδικασία του επανυπολογισμού και η τελική, σύνταξή τους είχε προσδιορισθεί βάσει της προσωπικής διαφοράς που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης, γεγονός που με τον ηλεκτρονικό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης χηρείας δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη και οδηγεί δυστυχώς σ’ αυτό το άδικο και κατά πολύ μειωμένο τελικό ποσό της σύνταξης χηρείας…»

Και συνεχίζει ο Σύλλογος συνταξιούχων ΟΤΕ: «Σας υπενθυμίζουμε ότι στα υπόλοιπα Ταμεία (π.χ. ΔΕΗ, ΤΑΥΠΣΟ,ΗΣΑΠ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ κ.λ.π.) που συναποτελούν την Ε’ Δ/νση του eΕΦΚΑ δεν εκδίδουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις συντάξεις χηρείας.

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις δικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

1. Να σταματήσει άμεσα η έκδοση με ηλεκτρονικό τρόπο των συντάξεων χηρείας με τον συγκεκριμένο τύπο υπολογισμού που είναι λανθασμένος για το δικό μας Ταμείο (τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ).

2. Να επανελεγχθούν από το Ταμείο μας (τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ) όλες οι αποφάσεις συνταξιοδότησης χηρείας που εκδόθηκαν με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν διασταυρώθηκαν με τα δικαιολογητικά, που στάλθηκαν στο Ταμείο και να επιστραφούν στις δικαιούχους τα δικαιούμενα ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν από την ημέρα χορήγησης της σύνταξης τους.

3. Όλες οι συντάξεις χηρείας εφ’ εξής να εκδίδονται από το Ταμείο μας (τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ) μέχρι τότε που ο ηλεκτρονικός τρόπος υπολογισμού πάρει την σωστή μορφή του και θα εκδίδει με ορθό τρόπο τις Κύριες Συντάξεις Χηρείας…»

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share