Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο σύστημα «πέναλτι» στις συντάξεις λόγω απασχόλησης – Ποιοι εξαιρούνται

Αφορά χιλιάδες συνταξιούχους σε όλη τη χώρα

24 Μαρτίου 2022 16:42
Νέο σύστημα «πέναλτι» στις συντάξεις λόγω απασχόλησης – Ποιοι εξαιρούνται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% λόγω απασχόλησης θα έχουν και οι παλαιότεροι συνταξιούχοι εφόσον η απασχόλησή τους ξεκίνησε πριν από τον Μάιο του 2016 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα.

Συντάξεις Απριλίου: Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές - Πότε θα μπουν τα χρήματα στα ΑΤΜ

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν εξαιρεθεί από τις νέες και υψηλότερες ποινές μείωσης της σύνταξης κατά 60% που θεσπίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου και οι οποίες εφαρμόστηκαν για συνταξιούχους που ανέλαβαν εργασία από 13/5/2016 και μετά, ενώ η εξαίρεσή τους διατηρήθηκε και όταν ο νόμος Βρούτση κατέβασε την ποινή από το 60% στο 30%.

συνταξεισ-ταμεια

Η εξαίρεσή τους έληξε την 1η Μαρτίου 2022 και, όπως είχε αποκαλύψει από τις 13 Φεβρουαρίου ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, επρόκειτο βάσει σχετικής εγκυκλίου να «μεταταχθούν» στο ίδιο καθεστώς ποινών που ισχύει για την εργασία των νέων συνταξιούχων.

Ενεργοποίηση

Τη σχετική διάταξη ενεργοποίησε ο ΕΦΚΑ και γνωστοποίησε χθες ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη εργασία πριν από τον Μάιο του 2016 και τη συνεχίζουν χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα θα έχουν την ίδια ποινή μείωσης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) κατά 30% που ισχύει για τους νεότερους συνταξιούχους που εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Όσοι από τους παλαιούς συνταξιούχους (και μόνον αυτοί) δεν έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους έχουν προθεσμία να το κάνουν μέχρι τις 31 Μαΐου, διαφορετικά από την 1η Ιουνίου κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις αν εντοπιστούν ότι απασχολούνται παράνομα.

Όσοι έχουν ήδη δηλώσει την εργασία τους, θα δουν τη μείωση της σύνταξής τους με τη νέα ποινή στην πληρωμή των συντάξεων Απριλίου, που θα γίνει 28 με 30 Μαρτίου.

συνταξεισ-ταμεια

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων με εργασία ανήκουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν με τα παλιά και μικρότερα όρια ηλικίας είτε του Δημοσίου είτε του ΙΚΑ είτε και των ειδικών ταμείων. Οι πιο μικροί από τις κατηγορίες αυτές είναι οι απόστρατοι που αποχωρούν σε ηλικίες κάτω των 58 ετών.

Με το παλιό καθεστώς και υπό την προϋπόθεση ότι δήλωναν την απασχόλησή τους, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είχαν περικοπή όλης της σύνταξης αν ήταν κάτω των 55, ενώ μετά το 55ο έτος η μείωση ήταν 70%, αλλά μόνον για το τμήμα σύνταξης που ξεπερνούσε τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα η περικοπή έπιανε το τμήμα σύνταξης μετά τα 871 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η μείωση θα είναι 30% ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης. Για παράδειγμα, με το παλιό καθεστώς και με σύνταξη 1.200 ευρώ είχαν περικοπή 230 ευρώ, ενώ τώρα θα έχουν μείωση 360 ευρώ.

Τη γλιτώνουν

Εξαιρούνται διά νόμου της ποινής 30% και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης οι εξής κατηγορίες:

συνταξεισ-ταμεια

* Συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίσουν την απασχόληση ως αγρότες.

* Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς.

* Συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες (ιδιωτικού τομέα, Δημοσίου και απόστρατοι).

* Συνταξιούχοι αναπηρίας που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του Δημοσίου.

* Συνταξιούχοι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

* Συνταξιούχοι που λαμβάνουν πολεμικές, τιμητικές, συντάξεις λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κ.λπ.

- Συνταξιούχοι άλλων Ταμείων με αγροτική απασχόληση, από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share