Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καύσιμα - «Χρυσώνει το χάπι» η κυβέρνηση με επιστροφή φόρου που έχουμε πληρώσει: Το σχέδιο ανακούφισης νοικοκυριών κατά της ακρίβειας (video)

Όσα εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στο ελληνικό πορτοφόλι

14 Μαρτίου 2022 08:09
Καύσιμα - «Χρυσώνει το χάπι» η κυβέρνηση με επιστροφή φόρου που έχουμε πληρώσει: Το σχέδιο ανακούφισης νοικοκυριών κατά της ακρίβειας (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Φόρμουλα» επιδότησης στη λογική του πετρελαίου θέρμανσης, με μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τις αποδείξεις από την πληρωμή των καυσίμων, ώστε να υπάρξει επιστροφή φόρου από τα καύσιμα που έχουν πληρώσει, εξετάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να στηρίξει οικονομικά αδύναμους, θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει ανακούφιση στο πονεμένο ελληνικό πορτοφόλι.

Νέες αυξήσεις προσεχώς σε ψωμί, ζυμαρικά - Παραμένει πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση (video)

Νέες ανατιμήσεις «φωτιά» σε βασικά προϊόντα

καυσιμα-τιμεσ

Υπερδιπλασιασμός της τιμής του καφέ στην χονδρική σε σχέση με πέρυσι, εκτίναξη κατά 40 λεπτά στο “πιτόγυρο”, νέες ανατιμήσεις κατά 10% στο ψωμί, έντονα ανοδικές τάσεις σε έλαια, εκτόξευση από 10 έως 20 λεπτά στο γάλα, και από 2-3 ευρώ στα τυριά είναι μερικές από τις όψεις του “δελτίου ακρίβειας” που πλέον τείνει να εκδίδεται σε μηνιαία, αν όχι σε εβδομαδιαία βάση.

Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με βασικά είδη του “καλαθιού της νοικοκυράς”, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγων της αγοράς, ο Ελληνικός καφές πλέον πωλείται μεταξύ 16 με 19 ευρώ το κιλό από 12 πέρυσι, την ώρα που πλέον ο πιο χαμηλής ποιότητας κόκος καφέ τιμολογείται στη χονδρική σε υπερδιπλάσια τιμή από τα 3 που ήταν πέρυσι, ενώ βέβαια παραμένουν και τα 2 ευρώ του ειδικού φόρου.

Την ίδια ώρα με τα κόστη ρεύματος στα ύψη, το χοιρινό κρέας να έχει αυξηθεί, το παραδοσιακό “πιτόγυρο” αναμένεται να πάρει άλλα 40 λεπτά ευρώ πάνω. Ήδη το γάλα, εάν δεν είναι ιδιωτικής ετικέτας, τιμολογείται από 1,25 ευρώ και πάνω, τα τυριά και ειδικά η φέτα είναι ανατιμημένα κατά 2- 3 ευρώ, ενώ με τον τόνο το μαλακό σιτάρι να είναι άνω των 400 ευρώ και τις ανατιμήσεις στα άλευρα να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση η εκτίμηση είναι ότι το ψωμί θα αυξηθεί κατά 10% επιπλέον αγγίζοντας το 1 ευρώ η φρατζόλα (χωριάτικο με προζύμι) από 0,90 ευρώ, (όπου βέβαια δεν έχει φτάσει στο επίπεδο αυτό). Και βέβαια ούτε λόγος για τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Μάλιστα, με βάση παράγοντες της αγοράς, βροχή είναι οι προειδοποιήσεις για νέους τιμοκαταλόγους στα σούπερ μάρκετ που βλέπουν τις σταθμισμένες αυξήσεις σε τιμές χονδρικής να είναι στο 6-7%.

Νέα άνοδος στον πληθωρισμό

καυσιμα-τιμεσ

Και βέβαια με αυτή την εικόνα αναπόφευκτη είναι η παραδοχή του Υπ. Οικονομικών για την περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. “Το αν θα φτάσουμε παροδικά κάποιο μήνα στο 8% δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό έχει να κάνει και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, αν αποφασιστεί να σταματήσει η εισροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι το κόστος που σήμερα βλέπουμε θα πολλαπλασιαστεί” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την εβδομάδα που πέρασε περιγράφοντας μια εικόνα που μας πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα χρόνια της πετρελαϊκής κρίσης, που λειτούργησε ως καταλύτης για οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2022 προς Φεβρουάριο 2021), καταγράφηκαν περαιτέρω σημαντικές ανατιμήσεις σε: Φυσικό αέριο (78,5%), Ηλεκτρισμό (71,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%) και Καύσιμα και λιπαντικά (23,2%).

Παράλληλα, ανατιμήσεις υπήρξαν σε όλο το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», εκτός από το χοιρινό (-1%) και τα αλλαντικά (-2,2%), και συγκεκριμένα σε: Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά γενικά (15,2%), Αρνί και κατσίκι (14,4%), Φρούτα νωπά (9,8%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (8,1%), Πουλερικά (6,8%), Παγωτά (6,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6%), Ψωμί και δημητριακά (5,9%), Λοιπά τρόφιμα (4,4%), Μοσχάρι (4,2%), Καφέ (4,1%), Ψάρια νωπά (3,6%) και Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (1,7%).

Ενώ, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και σε: Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%), Ένδυση και υπόδηση (5,6%), Ελαστικά (4,9%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (4,4%), Οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,1%) και Ενοίκια κατοικιών (0,7%).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share