Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάνω από τα 50 ευρώ οι επιδοτήσεις Απριλίου μετά το «ράλι» των τιμών

Το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας του Απριλίου θα είναι αυξημένο

13 Μαρτίου 2022 16:54
Λογαριασμοί ρεύματος: Πάνω από τα 50 ευρώ οι επιδοτήσεις Απριλίου μετά το «ράλι» των τιμών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μείγμα των μέτρων ανακούφισης από το υψηλό ενεργειακό κόστος επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τις επόμενες μέρες πρόκειται να ανακοινωθούν για το μήνα Μάρτιο. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας η Κυβέρνηση «εξετάζει σενάρια ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι και στα καύσιμα κίνησης».

Οι νέες επιχορηγήσεις θα αφορούν όπως και τους προηγούμενους έξι μήνες τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που καταναλώνουν οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Νέες αυξήσεις προσεχώς σε ψωμί, ζυμαρικά - Παραμένει πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση (video)

λαγαριασμοι-ρευματοσ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ποσό της επιδότησης για το μήνα Μάρτιο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 350 εκ. ευρώ. Και αυτό καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του προηγούμενου μήνα έκλεισε στα 221,71 ευρώ/Mwh, χαμηλότερα από εκείνη του Ιανουαρίου (235 ευρώ/MWh). Η μέση μηνιαία επιχορήγηση για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά πληροφορίες, θα είναι στα 40 ευρώ, καθώς ο Μάρτιος έχει 31 ημέρες και όχι 28 όπως ο Φεβρουάριος.

Επίσης θα δοθούν και επιχορηγήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή στα 65 ευρώ/MWh, ενώ στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο θα είναι και οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου.

Ο επόμενος μήνας, ωστόσο αναμένεται να…. κοστίσει ακριβότερα στην κυβέρνησης, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος τον Απρίλιο αναμένονται σημαντικά υψηλότερα, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας το μήνα που διανύουμε. Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου.

Το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας του Απριλίου, θα είναι αυξημένο, και σημειώνουν πηγές ότι τον Απρίλιο η μέση μηνιαία επιχορήγηση των νοικοκυριών θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη θα είναι κι εκείνη για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Ανησυχία για το ολοένα αυξανόμενο κόστος

λαγαριασμοι-ρευματοσ

Ωστόσο, είναι έντονος ο προβληματισμός για την επάρκεια των κεφαλαίων του Ταμείου Μετάβασης, καθώς ακόμη υψηλότερα από τον Απρίλιο θα κινηθεί ο Μάιος, αφού στη χονδρεμπορική τιμή τον επόμενο μήνα θα μετακυληθεί το κόστος του φυσικού αερίου, που τον Μάρτιο ήταν στην περιοχή των 200 ευρώ από 80 ευρώ τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το κόστος του φυσικού αερίου για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, τιμολογείται στη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα. Οπότε με βάση τις υψηλές τιμές αερίου τον Μάρτιο αναμένεται τον Απρίλιο οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος να είναι υψηλότερες και ακόμη υψηλότερα τα τιμολόγια καταναλωτών και επιχειρήσεων το Μάιο.

Ελπίδες για περιορισμό των τιμών με τα πλαφόν

Καθώς η κατάσταση κάθε μήνα είναι ολοένα και χειρότερη, προτεραιότητα της Κομισιόν και της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να περιοριστεί η ενδεχόμενη κερδοσκοπία.

«Θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα αφού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το οποίο θα πράξουμε τις επόμενες μέρες» είπε. Όπως είπε γίνονται ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία ζητήθηκε η δημιουργία ενός Ταμείου με φτηνή χρηματοδότηση για να προσφεύγουν οι κυβερνήσεις ώστε να επιδοτούν τους καταναλωτές όσο διαρκεί η κρίση.

Επίσης ζητήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού για την μείωση της της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές του ρεύματος.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η επιδότηση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις ευπαθείς ομάδες μέσα από το κοινωνικό τιμολόγιο και τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας 8 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν μικρές αυξήσεις λόγω της επιδότησης των νοικοκυριών και μόνο 2 στα 10 που έχουν μεγάλες καταναλώσεις που δεν καλύπτονται από την επιδότησή της Κυβέρνησης βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share